Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita od bolesti i neželjene trudnoće

Mladi u Hrvatskoj ne koriste kondome i ne znaju kako ih upotrijebiti

seks
Arhiv VL-a
10.12.2009.
u 15:50

Proizvođač Durex u prosincu je na određenim prodajnim mjestima omogućio kupnju svojih proizvoda po 25 posto nižim cijenama. U Durexu vjeruju kako će i ovom akcijom pridonijeti razvijanju ispravnih obrazaca ponašanja.

U želji da što više približi mladima potrebu za zaštitom i kulturu korištenja prezervativa, Durex je u prosincu na određenim prodajnim mjestima omogućio kupnju svojih proizvoda po 25 posto nižim cijenama. U Durexu vjeruju da će i ovom akcijom, koja je nastavak dosadašnjih edukativno-preventivnih aktivnosti, pridonijeti razvijanju ispravnih obrazaca ponašanja i mladih koji tek stupaju u seksualne odnose, ali i cjelokupne populacije. 

Mladi se sve ranije i u sve većem broju upuštaju u seksualne odnose. Recentna istraživanja pokazala su kako se prosječna dob stupanja u seksualni odnos spustila na 15 godina, i za dječake i za djevojčice. Svaki četvrti srednjoškolac seks je probao već u 14. godini, dakle mnogi čak i u završnom razredu osnovne škole. Tome je svakako pridonijelo jačanje seksualne industrije i prekomjerna “seksualizacija” medija koji bitno utječu na oblikovanje obrazaca ponašanja hrvatskih adolescenata.

Kad se tome pridoda nedostatak seksualne edukacije u školama, rezultat je neznanje i nerazumijevanje, rizično seksualno ponašanje, seksualno prenosive infekcije te neželjene trudnoće. Zbog dominantno tradicionalnih uvjerenja to su i dalje tabu teme u hrvatskom društvu o kojima se ne govori pa mnogi mladi ostaju sami sa svojim iskustvima, brigama, a često i strahovima vezanim uz seksualnost.

- Brojne edukativne i promidžbene aktivnosti koje je Durex kao vodeći proizvođač na tržištu kondoma dosad organizirao nisu uspjele spriječiti pad uporabe kondoma u čitavoj našoj tržišnoj kategoriji. Taj pad trenutačno iznosi oko pet posto, no u obzir treba uzeti to da Hrvatska već sad ima nisku potrošnju kondoma u odnosu na druge države. Primjerice u Hrvatskoj taj broj per capita iznosi 2,61 kondom na ukupnu seksualno aktivnu populaciju, dok je recimo u Mađarskoj oko 3,6, a u Velikoj Britaniji gotovo šest kondoma. To samo potvrđuje apsolutan nedostatak seksualnog obrazovanja te smatram da bi daljnji pad bio definitivno zvono za uzbunu - izjavio je Tomislav Đurica, direktor Durexa za Hrvatsku i BiH.

Kondom predstavlja najbolju zaštitu ne samo od HIV infekcije nego i drugih uzročnika spolno prenosivih bolesti kao što su virus herpes simplex, virus hepatitisa B, citomegalovirus, HPV, klamidija i drugi. No da bi djelotvornost zaštite prezervativima bila učinkovita, nužna je redovita i pravilna primjena.

- Često čujem razne izgovore i predrasude o uporabi kondoma kao što su: kondom smanjuje osjećaj ugode ili bolje je bez njega. Tehnologija izrade otišla je toliko daleko da je situacija upravo suprotna – kondomi mogu dodatno uzbuditi i poboljšati doživljaj. Uz potrebu za zaštitom još je važnije znati upotrijebiti je na pravi način. Nažalost mnogi mladi danas nisu nikad koristili kondom te i ne znaju kako se on koristi - dodao je Đurica napominjući kako Durex često u suradnji s brojnim udrugama nastoji educirati mlade na ovom području. Jedna od takvih aktivnosti je i nedavno održani koncert u Tvornici kulture u povodu Svjetskog dana borbe protiv side.

Ključne riječi

Komentara 1

BO
botanicharka
17:54 10.12.2009.

sva sreća da ne misle kako je kondom balon koliko sve frca od seksualne edukacije, i dalje je u điru pčela-roda-cvijet razgovor..klap klap..bravo društvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije