Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pijem s tatom

Mladi se ponekad opijaju i s roditeljima

alkohol
Vjeran Žganec Rogulja
10.12.2009.
u 18:25

Šokantni su podaci da čak 63 posto maloljetnika vikendima uživa u ispijanju alkoholnih pića, prije svega piva i vina, jer alkohol smatraju izvorom zabave.

Tinejdžeri alkohol kupuju nesmetano iako ga je zabranjeno prodavati maloljetnicima, a mnogi počnu piti uz blagoslov vlastitih roditelja.

Obiteljske pijanke

Ignoriranje zakona i toleriranje neprihvatljiva ponašanja pridonosi sve većoj dostupnosti alkohola djeci u dobi između 13 i 17 godina, što će tijekom odrastanja utjecati i na druge oblike njihova socijalnog djelovanja. Pokazalo je to istraživanje Zagrebačke pivovare o konzumaciji alkohola među maloljetnicima, provedeno u sklopu kampanje “Razmisli”, prve kampanje o odgovornu konzumiranju alkohola.

Od 800 ispitanika, 63 posto pije neko alkoholno piće, među njima 30 posto povremeno i tri posto redovito. Pivo i vino najčešći su odabir, i to u 80,7, odnosno 72,4 posto slučajeva. Čak 15 posto mladih alkohol konzumira jednom u tjednu i češće, 17 posto nekoliko puta na mjesec, a 30 posto to čini jednom u mjesecu. Pije se najčešće u društvu vršnjaka, i to 78,6 posto na zabavama te 40,2 posto pri redovitim izlascima. Od 502 maloljetnika koji piju, 46 posto ih alkohol konzumira uz odobrenje i znanje roditelja. Među onima koji češće konzumiraju alkohol najviše ih to čini na javnim mjestima, 73 posto, a česta je i konzumacija u kućama prijatelja, 61,4 posto. Značajan je udio onih koji alkohol konzumiraju u kući, 19,2 posto, te na obiteljskim okupljanjima 23,8 posto.

Pa, nije im ništa!

Najčešći su motivi za konzumaciju alkohola zabava te proslave i društvenost. Tek 15 posto mladih prepoznaje utjecaj alkohola na svoje ponašanje, a većina tu vezu minimalizira. Iako 97 posto ispitanika zna za zabranu, od 284 ispitanika koji su pokušali kupiti alkohol u trgovini, više od pola ih je uspjelo. Istraživanje je nastavak projekta “Poštuj mlade, reci im ne” koji je pokrenut radi podizanja svijesti o poštovanju zabrane alkohola maloljetnicima, a Zagrebačka pivovara projekt je pokrenula u suradnji s Narodnim trgovačkim lancem (NTL grupa). Projekt upozorava na veliku toleranciju društva na alkoholizam koji je drugi najvažniji problem mladih u RH.

Podacima istraživanja šokirani su i u uredima za zdravstvo što najbolje potvrđuje izjava mr. Sanje Ožić iz Zagrebačkog ureda za zdravstvo koja je istaknula:

- Posebno je zabrinjavajuće što je trend namjernog opijanja maloljetnika vikendom (tzv. binge drinking) u velikom porastu, kao i činjenica da se mnogi opijaju u društvu svojih roditelja.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
19:41 10.12.2009.

alkoholom protiv droge

AG
Agramer198
18:42 10.12.2009.

A kako da se zabave ak su to naučili od staraca? Kvalitetnim programom na TV-u možda? Il sexanjem? Drogiranjem? Da delaju goblene? Veći problem su maloljetničke trudnoće, a ne to kaj sam ja znao otići popiti pivu jednom il dvaput tjedno sa prijateljima dok sam bio u srednjoj.. seru li ga seru

PR
prodigy
19:17 10.12.2009.

slabi ste, kod nas u slo procenti su obrnuti. 80% 3 puta u tjednu i tad do kraja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije