Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve više depresije

Mjere štednje imaju ozbiljan utjecaj na zdravlje

Dugovi
Thinkstock
29.04.2013.
u 16:09

Posljednja istraživanja američkih znanstvenika pokazala su kako mjere štednje i ekonomska kriza razorno djeluju na zdravlje.

Mislili ste kako mjere štednje utječu samo na vaš džep? Posljednja istraživanja američkih znanstvenika pokazala su kako razorno djeluju i na zdravlje. Uslijed krize, kažu, povećan je broj samoubojstava, depresije, zloupotrebe droga, alkoholizma, ali i zaraza zbog smanjenja budžeta za prevencije takvih bolesti.

Mjere štednje u Europi i Sjevernoj Americi imaju razarajući učinak na zdravlje, potiču samoubojstva, depresiju, zarazne bolesti, te smanjuju mogućnost pristupa lijekovima, zaključak je desetogodišnjeg istraživanja znanstvenika s Oxforda, piše Reuters.

Istraživači tvrde kako je više od 10 tisuća samoubojstava, te preko milijuna slučajeva depresije zabilježeno i dijagnosticirano za vrijeme takozvane "Velike recesije", te redovito praćeno mjerama štednje diljem Europe i Sjeverne Amerike.

Samanjenje budžeta za prevencju HIVa u Grčkoj, te povećanje zloupotrebe droga uslijed velike nezaposlenosti mladih, rezultiralo je 200- postotnim povećanjem virusa u 2011. godini, ističu znanstevnici.

Zbog ekonomske krize i mjera štednje više od pet milijuna Amerikanaca izgubilo je pristup zdravstvenoj skrbi, dok je u Velikoj Britaniji oko 10 tisuća obitelji ostalo bez domova.

- Političari moraju shvatiti da njihovi potezi imaju ozbiljne posljedice na zdravlje stanovništva - kazao je glavni istraživač David Stuckler, dodajući kako su njihova istraživanja pokazala povezanost mjera štednje s porastom zaraza, nedostatka osnovnih lijekova, gubitka pristupa osnovnom zdravstvenom osiguranju, porastu alkoholizma, depresivnosti i broja samoubojstava.

>>Pjevanje s prijateljima ili u zboru smanjuje anksioznost!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije