Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ali ipak...

Mitovi u koje smo vjerovali: Doručak je najvažniji obrok u danu

zobene pahuljice
Shutterstock
23.01.2019.
u 07:25

Posljednjih godina pokazalo se kako smo vjerovali pogrešno, dovedeno je u pitanje je li to točno

Odrastali smo u uvjerenju da je doručak najvažniji obrok u danu. 

Tome su pripomogla i oglašavanja proizvođača "pahuljica" koji su reklamirali svoje proizvode upravo uz tu uzrečicu.

Prvi put je naglašeno u reklami za pahuljice još 1944. godine da je "doručak najvažniji obrok u danu".

Generacijama poslije doručak je mnogima postao upravo to. No prije toga nije bio bitan obrok. Rimljani su vjerovali da je zdravije držati se jednog obroka dnevno, dok su srednjovjekovni Europljani vidjeli doručak ili kao luksuz bogataša ili kao nužnost za radnike. Tek 1940-ih, tijekom Drugog svjetskog rata kada su vladini nutricionisti počeli podupirati proizvođače žitarica i njihove kampanje o tome kako je doručak najvažniji obrok u danu, tada je doručak dobio poseban status, poduprt pogrešnim i proturječnim istraživanjima na koja su utjecaj imale financije.

Posljednjih godina pokazalo se kako smo vjerovali krivo, taj se stav važnog obroka doveo u pitanje.

Medicinska istraživanja pokazala su da preskakanje obroka neće naštetiti našem zdravlju, vještinama ni narušiti proces gubitka kilograma, piše Mashed. 

Pokazalo se i da nema konkretnog dokaza da je doručak po bilo čemu važniji obrok od bilo kojeg drugog u danu, navodi se. 

Pogledajte i video Ovo su simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Ključne riječi

Komentara 14

IC
Icek53
09:26 23.01.2019.

Ja sam primjetio da demokratski sistem je sistem gdje se uci narod da nista nezna.Primjera koliko oces.Npr. Tito,Hitler,dorucak i sve ostalo.

PA
Pajkoslava2
08:33 23.01.2019.

za doručak je najzdravije pojest špek na masti i baciti dva jaja.

MA
MAX127
10:00 23.01.2019.

Da samo rimljani i generacije prije nas su jele hranu bogatu proteinina vitaminima dok mi jedemo hranu bogatu hormonima antibioticima i drugim otrovima i zato je njima bio dovoljan jedan do dva obroka dnevno a mi po cijele dane zobamo otrove i još smo gladni..pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije