Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glasajte – volite li snijeg ili ne!

Mislili ste da nas je snijeg iznenadio? Pogledajte povijesne rekorde izmjerene u Hrvatskoj

Nikola Čutuk/PIXSELL
20.11.2018.
u 11:16

Neki ga vole, drugi jedva čekaju proljeće... Ipak, jutros smo se probudili okruženi snijegom pa smo se prisjetili nekih zimskih rekorda i izdvojili fotografije snježnog Zagreba fotkane u prijepodnevnim satima

Dio Hrvatske jutros se probudio prekriven zimskim pokrivačem, što je potaknulo uvijek istu raspravu u javnosti. Javili su se ljubitelji snijega, kao i oni kojima baš i nije najdraža vremenska pojava pa je vrijeme da se izjasnite i da vidimo koji je tim "jači".

Prisjetili smo se i nekih snježnih rekorda. Prema pisanju portala Zagreb Info, najranije zabilježeni snijeg na Sljemenu, otkad postoje mjerenja, pao je 17. rujna 1977. godine pa je navečer izmjereno 4 cm snijega. Nastavio je padati tijekom noći pa je visina snijega idućeg jutra narasla za još 2 cm. 

Vesna Lulis, pogled sa Strossmayerovog šetališta
Foto: Facebook "Zakaj volim Zagreb"

Iako je snijeg u svibnju izrazito rijetka pojava, no ovaj proljetni mjesec nije mogao proći bez pokrivača. Prema pisanju stranice Crometeo, ekstremni je zimski udar pogodio Gorski kotar kad je od 5. do 8. svibnja 1957. godine palo od 50 do 80 cm snijega.Tad je snijeg padao i u Zagrebu, no njegova visina nije izmjerena. 

Iznenađenja su se nastavila u svibnju 1969. godine kad je na Medvednici palo 10 cm snijega, a 30. svibnja 2006. u Gorskom kotaru pao je gusti snijeg te je u Begovom Razdolju izmjereno 40 cm snijega.

Mario Jaqueline Banović; Labud na Jarunu
Foto: Facebook "Zakaj volim Zagreb"

I prije šest godina dogodilo se snježno iznenađenje pa je sredinom svibnja 2012. na Zavižanu 14.5. izmjereno 24 cm snijega.  

Postavljeni su i visinski rekordi: prema meteorološkim standardima, visina snježnog pokrivača mjeri se snjegomjerom jednom dnevno i to u 7 sati po lokalnom vremenu. 

Prema pisanju DHMZ-a, 6. ožujka 1984. na Zavižanu je izmjereno 320 cm snijega, slijedi ga Gospić gdje 16. veljače 1929. izmjereno 285 cm snijega te Prag sa 156 cm snijega 7. ožujka 1970. godine.

Tomislav Riza Riznar; Krovovi na Gornjem gradu
Foto: Facebook "Zakaj volim Zagreb"

Na Sljemenu, odnosno na Puntijarki, izmjereno je 127 cm snijega 12. veljače 1986. godine, dok je u veljači 1895. na Griču izmjereno 84 cm snijega.

Govoreći o novijim rekordima, u Bjelovaru je zadnjeg dana studenoga 1993. izmjereno 79 cm snijega, na Bilogori 71 cm snijega na Valentinovo 199 godine, a tu su i Zagreb, odnosno Maksimir i aerodrom s rekordima iz 2013. godine kad je 15. siječnja izmjereno 67 cm, odnosno 56 cm snijega. 

Jela Šimun; Snježna idila u Mraclinu kraj Velike Gorice
Foto: Privatni album/MailOnline

Rekordi nisu zaobišli ni Slavoniju pa je u Osijeku u veljači 2012. izmjereno 50 cm snijega, a i Dalmacija ima svoje rekorde. U Šibeniku je u veljači 2012. godine izmjereno 32 cm snijega, u Splitu 25 cm, a u Pločama 22 cm iste godine. 

Velimir Bertović; Snježni pokrivač u Dugavama
Foto: Facebook "Zakaj volim Zagreb"

Zabijelio se i Dubrovnik pa je tamo u veljači 2009. godine izmjereno 8 cm snijega, a osam godina poslije postavljeni su novi rekordi. Prema pisanju portala Crometeo, u siječnju 2017. snijeg je počeo padati tijekom noći i do jutra se uz obalu i na otocima stvorio tanji snježni pokrivač. Na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Dubrovniku  je u 7 sati izmjereno 3 cm snijega uz temperaturu od -3.2°C.

Ana Smočlić; S balkona u Remetama
Foto: Facebook "Zakaj volim Zagreb"

Snijeg je nastavio padati i tijekom dana pa je u 19 sati u Dubrovniku izmjereno 8 cm snijega.  Sljedećeg jutra, u četvrtak 12. siječnja 2017. nije bilo službenog  podatka o visini snijega u Dubrovniku, iako se njegova visina najvjerojatnije nije smanjila budući da je cijelu noć temperatura bila ispod 0°C.  

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije