Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mirisi začinskog bilja mogu se širiti i s vašeg balkona ili prozorske daske

začini
Arhiv VL-a
21.02.2010.
u 14:04

Svježe začinsko bilje, izravno s balkona ili terase u kuhinju - ima li veće delikatese? Prije berbe čekaju sjetva, zalijevanje, gnojenje, rasađivanje.

Željeli biste uzgojiti mnogo začinskoga bilja, a na raspolaganju vam je tek mali balkon ili uska terasa? To nije nikakav problem, jer mnogo vrsta bilja ne mora rasti u gredici, nego uspijeva i na skučenom prostoru, u loncima i sličnim prostorima, pa čak, premda ne tako dobro, i s unutarnje strane prozora. Ono što njima, kao i svim ostalim biljkama treba, su svjetlost, voda i gnojivo.

Pri izboru začinskog bilja koje želite uzgajati raspitajte se odgovara li uvjetima na vašem balkonu ili terasi. Začinsko bilje u načelu voli mjesta s mnogo sunca. Što je više sunca, to je brža izmjena tvari, pa se stvara više aromatičnih tvari. Bilo da su na suncu ili u polusjeni, pazite da vaši lonci sa začinskim biljem nikad nisu na propuhu. Na takvom mjestu posude i biljke u njima naročito brzo gube vodu, a zimi se lakše smrzavaju.

Budući da bilje na balkonu ili terasi uzgajate u posudama, želje svoga bilja pri sadnji lako ćete ispuniti izborom odgovarajućeg lonca i prikladne zemlje. Većina bilja je, doduše, razmjerno nezahtjevna glede zemlje u kojoj raste. Ipak, svakako izaberite kvalitetnu zemlju, i na tome ne smijete štedjeti. Najbolja je mješavina treseta ili njegovih nadomjestaka i dodataka koji strukturu mješavine čine stabilnijom. Zemlja koja se na tržištu nudi pod nazivom zemlja za začinsko bilje prilagođena je potrebama najprodavanijih vrsta.

Budući da gotovo uopće ne sadrži gnojivo, morate ga dodavati sami. Vrste koje brže rastu te ih stoga češće berete, npr. peršin, maslačak, ljupčac, morate češće gnojiti. Pripazite da biljne vrste koje želite kombinirati imaju slične potrebe.

Začinski vrt za bogatstvo okusa jela

Svježi začini koje vam nudi vlastito bilje obogaćuju svako jelo. Mali “začinski vrt” u loncima na balkonu ili terasi jamči bogatstvo okusa. Volite li sredozemno bilje, klasike ili, pak, rado eksperimentirate dosad nepoznatim ili pomalo zaboravljenim biljem? Pridržavate li se nekoliko osnovnih vrtlarskih pravila, zajamčeni su vam mjeseci uspješnog uzgoja začinskog bilja. Osim toga, ono se lako konzervira, pa čak i zimi možete uživati u aromi začina iz vlastita vrta. Kako odabrati biljke koje vam najviše odgovaraju, kako ih uzgojiti, a nakon toga i upotrijebiti u kuhinji? Savjete potražite u knjizi E. Köttera “Začinsko bilje u loncima” u izdanju Mladinske knjige.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije