Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osebujan kamp

Miris roštilja i čarolija iz utrobe krušne peći na obali jezera Rakitje

Kamp Zagreb Rakitje
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/5
01.07.2018.
u 13:19

Uz ramstek, janjeće kotlete i druge hitove sa žara, gladne posjetitelje na terasi koju za sunčanih dana prekrivaju brodska jedra mame i kraci hobotnice na polama krumpira te savijača od jabuka u pratnji sladoleda

Čak ni svi Zagrepčani ne znaju gdje su jezera Rakitje, neki nisu ni čuli za njih. Poput Jaruna, nastala su iskapanjem šljunka, Purgeri ih nazivaju šoderice.

Jarun je izrastao u stratešku razvojnu temu, uredili su ga ambiciozni timovi nekolicine gradonačelnika. Rakitje je ostalo kao da ga je stvorila priroda, a ne čovjek. Tim je impresivniji kamp Zagreb smješten uz njegovu obalu. No i njegova je ključna odlika potpuna uklopljenost u okoliš i očuvanje te sretne međuigre prirode i čovjeka. Kamp formalno nosi četiri zvjezdice. U stvarnosti omogućuje najvišu razinu modernog kampiranja od osnovnih higijenskih funkcija do brojnih pratećih sadržaja uključujući čak i školu jahanja.

Kada prvi put obiđe kamp, posjetitelj je nakon niza ugodnih iznenađenja obično najviše impresioniran vrhunskim ugostiteljstvom. Iako na pročelju drvom obučene katnice skromno piše pizzeria, riječ je zapravo o maštovitom restoranu čija se bogata ponuda temelji na krušnoj peći i pucketanju suhih drva. No već su i pizze priča za sebe, odražavaju raznolikost hrvatskog regionalnog nasljeđa. Ključni je sastojak slavonske pizze kulen, međimurske špek, goranske divljač, istarske tartuf, dalmatinske kozice, ličke sir. Zagorci se, dok je ne kušaju, malo snebivaju jer je njihova pizza povrtna. Otočani su posebno počašćeni komiškom pizzom sa srdelama, a svetonedjeljska je miješana.

Kamp Zagreb Rakitje
1/10

Za pero Mate Lovraka

Već taj dio jelovnika temeljen na probranim nacionalnim sastojcima odražava posvećenost i strast na kojoj počiva zamisao i dosljedna provedba vizije Krešimira Dubrovića, vlasnika i tvorca tog jedinstvenog kampa. Većina bi poduzetnika posustala rješavajući ubitačno složena vlasnička pitanja obalnog terena. Krešimir se nije dao smesti. Da je živ, Mato Lovrak romansirao bi priču o upornom Kreši opsjednutom vizijom kampa izraslog u čudo međunarodnih razmjera. Uz suprugu i uski krug vjernih suradnika krčio je šikaru i oplemenjivao je pazeći na svaku pojedinost. Staze su popločene tisućama drvenih oblutaka, vode do parkirališnih mjesta okruženih njegovanim travnjacima. Jednostavna upečatljiva arhitektura cjelina je niza kućica, od bungalova do zajedničkih prostorija.

Indijanski šator i brvnara

Krešina je posvećenost misiji osebujni kamp očito zarazna, prešla je na voditelja Antu Martinovića i šefa male kuhinje Aleksandra Novaka. Jelovnik iz krušne peći na drva privlači goste već svojim izgledom, no ovladati visokim temperaturama njezine utrobe posebna je disciplina. Sada se čak i doručak, omlet od špeka i gljiva, poslužuje ravno iz krušne peći. Kampere koji se vraćaju s Jadrana posebno oduševljava što im se nude izvrsna jela i pića po cijeni koja je deminutiv morskih ugostiteljskih računa.
Stranci se vraćaju, lokalni poslovnjaci i obitelji iz Zagreba dolaze na izletničke objede. Uređenje i sadržaji od otvorenja 2014. uz obalu i oko nje svake se godine nadopunjuju. Na njemu je prijatelj Davor Mihalić prošlo ljeto uprizorio najneobičniju brodogradnju. S djecom i za djecu crtao je i sklapao drvene jedrenjake na kojima su klinci stjecali prva znanja o plovidbi. Mala drvena brodogradnja smjestila se uz plažu, nedaleko od indijanskog šatora i planinske brvnare skrivene razgranatom krošnjom. Na drugoj je strani plaže nasukan veći drveni brod u funkciji dječjeg igrališta pokraj kojeg su parkirani bicikli.

Terasu za sunčanih dana prekrivaju brodska jedra. Gosti gledaju na gromade stijena u plićaku, zapravo vještu scenografiju s vodoskokom. Nevidljiva reklama za jelovnik miris je koji se širi vanjskim roštiljem. Gladnim se gostima prije ramsteka, bifteka, janjećih kotleta i standardnih hitova sa žara nudi namaz u kontinentalnom izdanju kao zaseka i mediteranskom od inćuna, kapara i tartufa. Uz njih umjesto kruha na trokute narezana tek ispečena prazna pizza. Iz krušne peći još stižu kraci hobotnice na polama krumpira u zemljanoj posudi ili lungić u povrću, siru i vrhnju. Savijača od jabuka poslužuje se u pratnji sladoleda od vanilije, ljubitelji ledenih slastica mogu uživati u izvrsnoj ponudi samoborskih obiteljskih zmrzlina tvrtke Medenko.

Pravi majstori za noćnu šihtu

Niz je razloga zašto je krušna peć na drva sama po sebi ugostiteljska atrakcija prvoga reda.

Dobre krušne peći nisu izdanci serijske proizvodnje. Svaka se odreda projektira i izvodi po mjeri pojedinog ugostiteljskog objekta. Izvođači su majstori na glasu koji poput kuhara obično imaju neki tajni sastojak u vezivu ili oplati. Protok vrelog zraka svojevrsna je termička aerodinamika. Dimnjak je posebna priča; ako ne vuče kako treba, sve je zaludu. Kada je krušna peć namijenjena samo pečenju pizza, onda će dobar kuhar uz dobru peć relativno brzo svladati zanatske osnove. No ako se u peći pripremaju različita jela, od malog omleta do velikih pečenki, onda kuhar točno mora znati ne samo kako se distribuira toplina po njezinu dnu, nego i točne smjerove protoka vreline. Ložiti i održavati vatru, raspoređivati cjepanice i premetati žar, sve je to dio osebujne kulinarike krušne peći. To nije kulinarstvo, to je magija, tvrde znalci.

Pravi majstori ne mogu odoljeti završnom umijeću, sporoj pripravi jela na nižim temperaturama noću, kada se vatra ugasi, a stijenke krušne peći još dugo isijavaju energiju koju su danju upijale. Lički i bosanski lonac u izvornim zemljanim posudama takva su jela stvorena za noćnu šihtu krušne peći.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije