Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milenijalci i vjenčanja

Ne žele bacati buket, ne udaju se u bijeloj vjenčanici, a ne naručuju ni tortu!

Shutterstock
11.12.2019.
u 11:18

Milenijalci manje brinu za vjerske običaje vezane za vjenčanja, pa tako biraju izreći "da" ispred matičara, a ne u crkvi.

Mladi parovi danas odbijaju u plan vjenčanja uvrstiti tradicionalne običaje. Milenijalci manje brinu za vjerske običaje vezane za vjenčanja, pa tako biraju izreći "da" ispred matičara, a ne u crkvi. Također, sve više parova plaća vjenčanje samostalno - ne prate običaj da to plaća obitelj mladenke. Trude se, koliko god mogu uštedjeti, pa tako biraju da sve organiziraju sami, i uštede na plaćanju organizatora vjenčanja, a i odmiču se od velikih, skupih i tradicionalnih svadbi. 

Ženama je glupo bacati buket, pa se odlučuju na to da ga poklone onoj uzvanici za koju smatraju da se treba iduća udati. Neugodno im je da se njihov novopečeni suprug pred svima zavlači pod njihovu haljinu i skida podvezicu, pa su i to prestali raditi. Kupovanje mlade davno je izumrlo, a mladi parovi se zgražaju nad tom radnjom. 

Stvari koje su se promijenile kroz generacije su i neke sitnice kao što je torta, čak 71 posto mladenaca odbija ju imati i organiziraju neku drugu vrstu deserta, bijelu vjenčanicu odbacilo je 62 posto, prvi ples 55, a bacanje buketa 45 posto. Isto tako milenijalci odbijaju da se ne vide prije samog vjenčanja (48 posto) i sve češće dolaze na vjenčanje zajedno. Odbijaju imati nekog da nosi prstene (46 posto) i svijeće (57 posto), a čak 47 posto mladenki ne žele da ih očevi prate do oltara.

Foto: Shutterstock

Milenijalci su generacija poznata po tome da je fokusirana isključivo na sebe, čak i kada su svadbe u pitanju, a pokušava učiniti što veći odmak od onoga što su i kako odabrali njihovi roditelji. Zato više ne pozivaju bilo koga - osobe "reda radi" i prijatelje roditelja koje su vidjeli jednom u životu. 

Biraju livade, imanja i dvorišta umjesto svadbenih sala. Ne odvajaju vrijeme za profesionalne fotografije uz jezera i na nekim posebnim lokacijama, već biraju brzinsko fotografiranje negdje gdje se održava svadba. Fotografije su intimnije i spontanije. Bitna stavka im je bend koji svira modernu glazbu, često i stranu jer jako puno njih odbija da se svira zabavna i narodna muzika, a često angažiraju i DJ umjesto benda

Foto: Shutterstock

Puno mladih želi izbjeći čak i minimum ovih običaja, pa se tako odlučuju na vjenčanje uz desetak ljudi uz roštilj tijekom dana, a navečer mlađi uzvanici ostaju na opuštenom tulumu u kućnoj varijanti. 

Smatraju normalnim da običaju polako izumiru i da treba živjeti u skladu s vremenom.

Komentara 3

IG
igorl
14:40 28.07.2020.

Mi smo se veselili s rodbinom i prijateljima i placali veliku veceru. Milenijalci se vesele sa prijateljima s instagrama i fejsbuka, pa placaju skupe kulise kako bi fotografije bile cim bolje. Nekima je bitnije proslavit s prijateljima i rodbinom uzivo, a neki zele pocastiti "prijatelje" i "pratitelje" na instagramu. O tempora o mores. A kak vele - nigdar nije bilo da nekak nije bilo.

DU
Deleted user
11:52 11.12.2019.

Sve ih se manje uopće i vjenča. I imaju djecu. I sve 5.

ŽO
žoržet
11:42 11.12.2019.

oho, izgleda da se ipak 'sve vraća, sve plaća': tako su se naime nekad, dok smo još bez jogurta živjeli iza dokolindine 'željezne zavjese', vjenčavali urbaniji parovi! bez puno parade&kiča ter oslanjanja na 'vjeru i tradiciju'... a onda je, ss privatizacijskim 'domoljubljem', započelo turbofolkersko nadmetanje u kumstvima, darovima, dernecima, zaručničkim i inim tečajevima i masovnim 'duhovnim obvezama', najčešće uz thompsona, šuputkice, popularne jolete (gazde, bogme, i 'umetnike' s one strane dunava) i nevine mlade, nerijetko prvo 'blagoslovljene' jaganjce na ražnju. ali, nažalost ili nasreću, takve su se zajednice 'dok nas smrt ne rastavi' do danas uglavnom raspale, pa zamijenile novima, boljima, koje više odgovaraju planovima i potrebama'. slično npr. k'o što su se početkom devedesetih mijenjale stranačke 'košuljice', a možda i onome kad ljute guje i vučići u nemirnijim sezonama presvlače kožu i mijenjaju dlaku. samo, naravski, ne i ćudi - jer, u konačnici, samo smo ljudi. ponekad dobri, lijepi i mudri, a ponekad ružni, prljavi i zli. kompleksna bića i kompleksni odnosi, nema tu ni šta ni ništa, osim one 'od kolijevke pa do groba'!:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije