Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogledajte fotografije

Mikrobiolog pokazao zašto je važno nositi masku i držati fizički razmak: Pogledajte rezultate na različitim udaljenostima

Dr. Richard Davis
01.07.2020.
u 16:45

Još jednom se pokazalo koliko je bitno nositi zaštitne maske.

Mikrobiolog Richard Davis objavio je na svom Twitter profilu fotografije eksperimenta koji je proveo kako bi pokazao koliko maske za lice i socijalna distanca smanjuju širenje zaraze. U prvom eksperimentu prikupio je bakterije pjevanjem, pričanjem, kihanjem i kašljanjem, s maskom i bez nje. Pokazao je da se bakterije, dok je nosio masku, nisu gotovo uopće širile, dok je bez maske rezultat zastrašujući, prenosi LADBible.

Razlika u fotografijama je očigledno velika. 

Zatim je dr. Davis pokazao koliko nas štiti fizičko distanciranje, također s maskom, odnosno bez nje. Kašljao je s tri različite udaljenosti - pola metra, 1,2 i malo manje od 2 metra. Tako se pokazalo da razmak od pola metra, dok se ne nosi maska, ništa ne pomaže, dok je ona od 2 dosta sigurna. S nošenjem maske, potvrdio je, nije bitna udaljenost - bakterije se ne šire.

Foto: Dr. Richard Davis

Jasno je da nitko ne kašlje drugome u lice niti se ponaša ekstremno u navedenim situacijama kao što je liječnik to morao zbog eksperimenta, ali svejedno se još jednom dokazalo da nas obje, i maske i fiziki razmak, čuvaju od zaraze koronavirusom.

Dolazi ljeto, a celulit postaje tema broj jedan: Evo što je sve bitno u borbi protiv "narančine" kore

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije