Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Više razloga

Meso vam je na jelovniku svaki dan? Tijelo vam neće vam biti zahvalno, evo zašto

Shutterstock
04.08.2020.
u 16:00

Veliki ste ljubitelj mesa, ali počeli ste primjećivati neku od ovih promjena? Možda biste trebali smanjiti unos.

Stručnjaci su, nakon puno istraživanja i debata, otkrili da preveliki unos mesa definitivno loše utječe na naše zdravlje, a za The Healthy su otkrili nekoliko simptoma na koje možda niste obraćali previše pažnje, a uzrokovani su svakodnevnim jedenjem mesa.

Umor
Iako se za proteine tvrdi da pružaju dugotrajniju energiju, treba im duže vremena da se probave, pa možete osjećati umor i nedostatak snage. Ugljikohidrati imaju bolju ulogu u postizanju energije jer se brzo razgrađuju, tvrdi nutricionistica Caroline Passarello. Mozak za energiju koristi glukozu, a unosom sporo probavljivih proteina ne opskrbljujete ga s dovoljno energije. Manje ste fokusirani, osjećate umor i 'brain fog'.

Nokti i kosa ne izgledaju najbolje
Ako unosite previše mesa, vrlo vjerojatno unosite manje ostalih nutrijenata, poput vitamina C kojeg gotovo da i nema u mesu, a ima veliku ulogu u stvaranju kolagena koji je odgovoran za čvrste nokte, kosu i kožu. Ako ste u deficitu s vitaminom C mogli biste početi primjećivati promjene na tijelu, tvrdi nutricionistica Jenna Braddock. 

Viroze su sve češće
Koža nije jedino mjesto gdje ćete vidjeti nedostatak vitamina C. Ako prehladu dugo 'vučete' sa sobom i nikako ne možete ozdraviti, trebali biste promijeniti navike u prehrani. "Ako ste na keto dijeti, ne unosite dovoljno voća koje je najbolji izvor vitamina C", kaže Braddock i dodaje da se samim time duže borite s virozama koje su sve češće jer je imunitet slabiji.

Obitelj Blažeković - roditelji i sedmero kćeri, bavi se stočarstvom:

Zatvor
Ako ste smanjili unos voća, povrća i žitarica, a pojačali unos mesa koje gotovo da i nema vlakna, vrlo vjerojatno imate problem s probavom i zatvorom. Popravite ju unosom zdravim i složenih ugljikohidrata, žitarica, voća i povrća. "Ponovni unos voća i povrća najbolji je izvor vlakna i najbolji prijatelj u rješavanju zatvora", kaže Braddock.

Višak kilograma
Mnogi se strogo drže teorije da će većim unosom proteina imati bolje rezultate u teretani. To je istina, ali ako unosite preveliku količinu proteina, odnosno mesa, to može imati suprotan efekt - počinjete se debljati jer ih tijelo pohranjuje u masno tkivo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije