Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
meso

Meso s roštilja ili ražnja opasno – povećava rizik od raka prostate

roštilj
Goran Stanzl/Večernji list
08.12.2011.
u 08:00

Praćenje 470 muškaraca s agresivnim karcinomom prostate i 512 bez karcinoma pokazalo je da je rizik veći konzumira li se jako termički obrađeno meso

Kad se meso peče na roštilju ili ražnju, mast kapa u vatru i stvaraju se kancerogeni aromatski ugljikovodici, a novo istraživanje (Plos One) dokazuje povezanost jako pečenog crvenog mesa s agresivnim karcinomom prostate.

Praćenje 470 muškaraca s agresivnim karcinomom prostate i 512 bez karcinoma kao i njihovih navika u konzumiranju mesa u 12 mjeseci pokazalo je da je rizik veći konzumira li se jako termički obrađeno meso.

 

Ključne riječi

Komentara 15

OM
omer
09:18 08.12.2011.

Ove tvrdnje imaju osnovu još prije tridesetak godina kad se kod nas počelo roštiljti malo češće stručnjaci su upozoravali upravo na to opasnost od karcinoma, također i suho dimljeno meso je opasno to jest nezdravo, iako sam i sam ljubitelj toga dosta se suzdržavam i odričem te delikatese..

Avatar Grunf
Grunf
09:42 08.12.2011.

kako oni mogu znati da ti muškarci nebi dobili i ovako i onako rak bez obzira na konzumaciju mesa s ražnja pih i to su mi neki kvaz stručnjaci

TV
tvrtko
08:49 08.12.2011.

ove tvrdnje nemaju nikakve osnove,izglednije je da to tvrde vegetarijanci i vegani i ostali preživači...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije