Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIRODA LIJEČI

Mediteranski opojni vrtovi sa sunčanog otoka Hvara

Marko Jurinec /Pixell
01.08.2019.
u 15:36

Unutrašnjost otoka pruža iskonski mir, uz bogatstvo mirisa s obližnjih brežuljaka na kojima raste ljekovito bilje.

Otok Hvar u lipnju je ljubičast baš poput boje lavandina cvjeta. Cestom iz Staroga Grada preko Selaca, Velog Grablja i Brusja pa sve do grada Hvara po obroncima brda, polja su hvarske lavande po svom mirisu poznate diljem svijeta. Kako je otok Hvar jedan od najsunčanijih na Mediteranu, a upravo sunce jest ono što lavandu s Hvara čini tako mirisnom, ne čudi što je otok poznat još i kao “otok lavande”.

Otočani Velog Grablja, sela najpoznatijih uzgajivača hvarske lavande, toj su biljci s mirisom koji podsjeća na more posvetili i festival – Festival lavande. Na Festivalu koji počinje krajem lipnja, netom prije žetve sve je u znaku ove opojne biljke. Nude se marmelada od lavande, kao i svijeće, sladoled, slatko, med, a zaigra i nogometni klub nazvan po lavandi. Na otoku sunca prepunom ljekovitog bilja odnosno “mediteranskih opojnih vrtova”, nalaze se one vrste koje su obilježile povijest Hvara. Otočni pašnjaci odnosno livade prepune mediteranskog bilja, kao prvenstveni motiv u kreiranju naše prirodom nadahnute ponude, ono su najčuvenije blago koje krije otok. Vrlo je korisno i blago sredstvo protiv depresije.

Istraživanja su dokazala da je isto učinkovita kao i blaži lijekovi protiv nesanice. U liječenju depresije, lavanda će vam pomoći tako da ćete nekoliko kapi ulja staviti u posudu vruće vode i udisati ljekovite pare. Inhaliranje djeluje kao tonik za cijeli orga- nizam, osvježava i smanjuje iscrpljenost. Pomoći će vam i kupka od lavande. Potrebno je napuniti kadu toplom vodom i staviti dvije šake cvjetova. Opustit će vas uz blagotvoran utjecaj na kožu. Tanin koji se nalazi u lavandi ubija bakterije te sprečava da se manje posjekotine i ogrebotine inficiraju. Na čistu krpu nanesite malo lavandine vodice, lagano pritisnite i držite na posjekotini. Ulje lavande odlično je u otklanjaju boli. Naime, lavanda smanjuje prijenos živčanih impulsa koji prenose signale boli. Pomiješajte nekoliko kapi ulja s jestivim ulje te nanesite na bolno mjesto.

Osim toga, lavanda obično smiruje i svrbež kože zahvaljujući svom protuupalnom djelovanju te tako predstavlja savršen lijek protiv uboda insekata. Pripravite i ljekoviti napitak od lavande. 5 suhih cvjetova lavande prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoji 2-3 minute. Procijedite i stavite meda od lavande. Ako ga nemate, zasladite bilo kojom vrstom meda. Ovaj napitak će vas sigurno umiriti i opustiti. Iako većina posjetitelja vrijeme godišnjeg odmora provodi u priobalnim mjestašcima uzduž hvarske obale, sama unutrašnjost pruža iskonski mir, uz bogatstvo mirisa s obližnjih brežuljaka.

Uz poneke najčuvenije biljke koje su kontinuirano sađene od davnina, u samoj divljini rastu brojna ljekovita bilja koja uvelike pomažu pri rješavanju raznih tegoba pri liječenju bolesti. U narodu najkorištenija ljekovita biljka je gospina trava ili kantarion; sam naziv odmah nam govori da je ona tješiteljica, zaštitnica, ona koja stvara život i oživljuje – čije ulje se koristi za liječenje brojnih bolesti. Može se raditi i čaj, ali puno je češća njezina uporaba za dobivanje ulja.

Gospina trava prelije se maslinovim uljem te se tako napunjene tegle stave na sunce preko cijelog ljeta dok ne dobije tamno-cr- venu boju. Kantarionovo ulje ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje, a istraživanja su pokazala kako na depresiju, pa čak i onu sezonsku, ima utjecaj zato što usklađuje razine hormona serotonina i dopamina. Ovo ulje odličan je izbor kao lijek za kožne probleme, zbog toga što djeluje antibakterijski, rane će brže zacjeljivati dok možete i liječiti opekline prvog stupnja. Koristiti se može i kada vas boli trbuh, kod upale jajnika, ali i kod bolnih bubrega te protiv proljeva.

Kantarion je izuzetno pogodno ulje za masaže, a pomoći će čak i kod propadajuće boli. Možete uzimati i oralno dva puta dnevno, dok je čaj od gospine trave, odnosno pljuskavice, izuzetno koristan i za bolove u leđima izazvane na- petošću. Kod ukliještenih živaca, dvije do tri kapi kantarionova ulja stavite u dvije žlice maslinova ili bademova ulja te mažite na bolno mjesto svaka tri sata. Pomaže i kod uhobolje, a možete ga upotrijebiti samostalno, odnosno jednostavno nakapati u uho i zatvoriti uho komadom vate. Možda je ponajbolje samo ponoviti stihove Mihe Marušića “ditetu sa škoja” kako opisuje ovaj jedinstveni otok.

– Hvare moj, dome moj, ti radosni kraju što blistaš u sjaju, sanjam o tebi, živiš u meni, Hvare moj...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije