Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Monica Reinagel, svjetski je poznata nutricionistica koja često daje savjete o zdravoj prehrani, a razbija i mitove o hrani. Otkrila je koje namirnice, iako vjerujemo suprotno, možemo konzumirati češće.
Komentari 26
Naši roditelji odrasli na tome pa i ja... a naši mladi gledaju teve i vjeruju lažima o prehrani.... nekakvi tam izmišljaju hranu i uništavaju prirodnu hranu.. djeca jedeju smeće i apoteka dućana.... ja odrastao na prirodnoj hrani... moja djeca jela miksanu domaću hranu a ne smeća iz dućana eno ih linija ko u manekeni.... a nezna šta je hrana iz vrećice... ... mast je lek za sve od krvotoka do srca i tako dalje... bog nam sve dao a narod ne veruje bogu i što je on dao prirodno nego tam nekom šarlatanu
Međimurske slaninena kruh,češnjak narezuckati,posipati malo čili papričice se mladi luk...zakon . Ili jaja pečena na slaninama ssa prepečenim krujom...mmm
Ma super! Ovo na slici kila masti na komad kruha. Ima da se obesvijestis i da ti srce stane! Pun mi klinac vasih ..."do sada ste krivo radili"!
Nema meni do svinjske masti kazu da je masnoća pola zdravlja
Ha, ha, pa mi to oduvijek znamo. Moje pokojne bake su to davno znale i mazale mi mast na domaći kruh.
I domaće i industrijsko može, samo umjereno i sve će biti O.K.. Hrana mora biti raznovrsna. Pretjerivanje sa zasićenim masnoćama, bile one "dobre" ili "loše", rezultirat će smetnjama u metabolizmu masnih kiselina, naslagama sala na trbuhu i kolesterola na unutarnjimm stijenkama krvnih žila. Isto je i s pretjerivanjem unosa nezasićenih masnih kiselina, pogotovo onih "prženih" na tavi. Ima jedna glupost koja se neprekidno uporno ponavlja: prženje hrane na maslinovom ulju. Maslinovo ulje je manje stabilno od većine drugih biljnih ulja i ne treba ga koristiti za pečenje i prženje. Koristi ga se kao hladni dodatak uz neke vrste sira i kao preljev za salate gdje je i najzdravije. Na visokoj temperaturi, za razliku od postojanog suncokretovog ulja, maslinovo ulje počinje se razgrađivati i odavati niz štetnih tvari od kojih su neke kancerogene. To današnje prženje s maslinovim uljem koje često viđamo po TV programima je samo sadašnji boom koji se ultimativno provodi pod svaku cijenu kao dio stila života. Izbjegavajte to, spriječite nakupljanje štetnih tvari u vašoj jetri koje se kasnije ne mogu izbaciti ili se vrlo teško izbacuju iz organizma.
Baš zanimljivo da su najdugovječniji ljudi Mediteranci, Japanci i slično koji žive na maslinovom ulju, ribi i povrću, za razliku od recimo Eskima, naših Slavonaca, Ličana, ili pak Mađara..koji žive od masti na kruhu i žesticama. Dajte, najte.. Nema sumnje da ćete dobiti podosta pozitivnih komentara od strane mazača svinjske masti..ali sjetite se da su ti isti Hrvati na vrhu svih ljestvica umrlih od srčanih bolesti u Europi,bili i ostali.
Uvesti balijanderima u vrtice I skole...
Meni je drazi prsut od masti. Da svinjka mast na kruh, mazali su radi neimastine a ne sta je lipo i zdravo.
Monica Reinagel je Baltimorška Anita Šupe, prodaje ljudima dobre vijesti o njihovim lošim navikama. Nitko ne želi klikati na članak koji glasi "Voćem, povrćem i grahoricama do zdravlja!" ali svaki tukac će kliknuti kada može čuti još jednu dobru stvar o mazanju svinjske masti na kruh. Bijedno i prozirno, novinarstvo večernjeg još jednom pokazuje na koju je stepenicu spalo.
Ja svoje svinje hranim maslinama...
A za koji dan ce pisat mazali ste masti na kruh dok ste bili mali ...dobro da ste prestali jel ce vam biti zao cega svega ima u toj masti :)
Članak i savjeti su poprilično smeće. Svinjska mast je svakako zdravija od margarina ali je najzatrovanija životinska mast (osobito ako nije domaća) pa ne treba pretjerivati, kao ni s maslacem ako nije organski. Ove masti sigurno ne dolaze na redd odmah nakon maslinovog ulja. U redu, crveno meso nije nezdravo ako se ne pretjeruje i ako ga čovjek može dobro probaviti. Opet vrijedi domaće je najbolje, a ne kaplus meso. Savjet da se uopće smanjuje sol nema dobre znanstvene temelje i većinom je štetno. Treba normalno soliti hranu i jesti dosta voća povrća i sjemenki. Ne krumpira, to je grozan savjet!
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Mi sokci nismo nikada vjerovali propagandama raznih ulja pogotovo maslinovog ulja tako da i dan danas kuhamo na svinjskoj masti a ulje ide samo u salatu.Lobisti maslinovog ulja idu tako daleko sa prevarama da svojim uljima daju razne predikate na primjer super djevicansko ulje sto u prevodu seksisticki znaci nevino ulje kao djevica ili na hrvatskom jeziku ulje koje nije sexano(hebeno).Madjarski naucnici su stali u obranu svinjske masti i dokazali da je ustvari mast najzdravija jer podnosi velike temperature ,ne pregori brzo kao sva ulja.