Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije sigurno

Maske i boje: Veselo, šareno, a možda i - toksično

Samoborski fašnik, portal (1)
Jurica Galoić/PIXSELL
11.02.2013.
u 19:00

Birajte maske koje djetetu ne prekrivaju cijelo lice te nastojte da ih nosi što kraće

Maske i boje za lice ovih su pokladnih dana tražena roba, posebice za djecu. Nažalost, i tako bezazleno šareno veselje ima svoje moguće rizike: posljedice za reproduktivne organe, oštećenje jetre, bubrega, živčanog sustava, kontaktni dermatitis... Maske izrađene od plastike mogu sadržavati toksične tvari poput ftalata, tvari koja je omekšava i koja putem znoja ili sline uđe u dječji organizam. Osim ftalata, u umjetnim masama mogu se nalaziti i toksični metali koji također prilikom kontakta s kožom mogu migrirati i pri tome potencijalno štetiti zdravlju djece koja ih nose.

Ftalati i znoj

Jednako tako, materijali mogu sadržavati i amine, uključujući i toksična azo-bojila, navodi prof.dr. sc. Jasna Bošnir, voditeljica Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane i predmeta opće uporabe,

Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

– Stoga je bitno da se prilikom kupnje po mogućnosti odabiru one maske koje ne prekrivaju lice djeteta u potpunosti, odnosno da dio maske koji dolazi u direktan kontakt s kožom, odnosno unutarnja strana maske, nije obojena, te da je kontakt između maske i lica što  je moguće kraći – preporučuje dr. Bošnir. U Zavodu su, kaže, u siječnju analizirali četiri uzorka karnevalskih maski na prisutnost ftalata, ali ih, srećom, ondje nije bilo. Nisu ni u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pronašli ni maske s nedopuštenim ftalatima ni toksične tvari u bojama za lice, premda je nepoznato u kojoj se mjeri one na našem tržištu kontroliraju. Međutim, nije rijetkost da ih se nađe na europskom tržištu. Primjerice, u prosincu su Finci vratili s granice pošiljku kineskih boja za ukrašavanje lica marke Free & Easy, jer su sadržavale tvari koje mogu izazvati ozbiljne alergijske reakcije kod djece.

Olovo, nikal, kobalt...

U analizi deset setova boja za lice, američka je Kampanja za sigurnu kozmetiku u svih deset pronašla olovo te u šest uzoraka i poznate kožne alergene nikal, kobalt i krom u količinama višim od dopuštenih.

Inače, sve češće se utvrđuju otrovni sastojci i u bojama za tetoviranje. 

>> Preko 1000 mališana u pokladnoj povorci

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije