Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski ponos

Marko Polo: Svjetski putnik koji je Europi otkrio Kinu

marko polo
Picasa 3.0
19.07.2013.
u 18:00

U opsežnom istraživanju koje su uoči ulaska Hrvatske u EU proveli Večernji list i Millenium promocija građani Hrvatske između sto ponuđenih hrvatskih velikana izabrali su njih 30 kojima se najviše ponose.

Marko Polo (Korčula, 1254. – Venecija, 1324.) Svjetski putnik kasnog srednjeg vijeka koji je Europi otkrio Kinu i trajno povezao Europu s Azijom. Naime, iz Venecije je otišao na putovanje dugo 24 godine u Kinu, gdje je ostao u službi mongolskog vladara Kublaj-kana. Živeći na mongolskom dvoru 17 godina, proputovao je i upoznao velik dio Azije koju je kasnije opisao u svome putopisu.

Nakon što je upoznao tamošnji svijet o kojem Europa nije znala gotovo ništa, 1295. vraća se na rodni otok Korčulu, a potom u Veneciju. U Europu je donio i dalekozor, sladoled i špagete. Njegova knjiga “Il millione” imala je presudan utjecaj u doba velikih otkrića, a po njegovim putopisima stoljećima kasnije izrađivane su i karte Dalekog istoka. Njegovi opisi tog dalekog svijeta u to su doba zvučali toliko nevjerojatno da su ih mnogi smatrali izmišljenima, a i danas su obavijeni velom tajne i nevjerice.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije