Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mora imati oznaku 'UMF'

Manuka med jedna je od najzdravijih namirnica: Evo zašto biste ga trebali koristiti

Med za ljepotu
Shutterstock
06.11.2020.
u 06:45

Poznato je da je manuka med vrsta meda s najjačim protuupalnim djelovanjem, a upotrebljava se, između ostalog, i kod kožnih čireva i opeklina trećeg stupnja

Manuka med tamno je žuti med podrijetlom s Novog Zelanda, gdje ga rade pčele koje oprašuju cvjetove grma manuke. Često se može čuti i da je baš ovaj med 'najbolji na svijetu', a razlog su aktivni spojevi kojima obiluje i koji mu daju jaka prirodna antibakterijska svojstva što ga izdvaja od ostalih vrsta meda.

Manuka med na tržištu mora imati oznaku UMF (Unique Manuka Factor), zaštićeni znak UMF Honey Association-a koji smiju koristiti samo oni proizvođači koji zadovoljavaju najviše i najstrože kriterije kvalitete i izvrsnosti. Njihov se med zato prije prodaje podvrgava brojnim istraživanjima i provjerama koje prolazi svaki registrirani i licencirani proizvođač i izvoznik.

Osim znaka 'UMF' na tegli izvornog manuka meda mora biti i  broj 10, 15 ili 25 a predstavlja udio jedinstvenih spojeva u proizvodu, točnije metilglioksala (MG) i dihidroksiacetona (DHA). Po tim se spojevima određuju čistoća i kvaliteta meda, a što je broj veći, med je bolji (i skuplji).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mānuka Health New Zealand (@manukahealthnz) on

Kao i druge vrste meda i manuka med sadrži otprilike 12 do 15 g šećera, a siromašan je masnoćama, vlaknima i proteinima (manje od 0,5 g). Sadržaj soli u njemu je zanemariv, a s dvije ćete žličice u organizam unijeti oko 50 kalorija.

Iako je i ovaj med pun šećera, riječ je o jednostavnom šećeru za razliku od rafiniranih koje treba izbjegavati. Šećer iz manuka meda olakšava apsorpciju energije, a ima i neke prehrambene prednosti.

Med od manuke sadrži i aminokiseline, odnosno blokove bjelančevina koji doprinose rastu i razvoju, B vitamin, kalcij, željezo, kalij i cink.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mānuka Health New Zealand (@manukahealthnz) on

Mnogo je tvrdnji o benefitima meda od manuke za organizam, ali još uvijek postoji premalo studija da bi se donijeli znanstveno utemeljeni zaključci o njegovim dobrim svojstvima. Ipak, poznato je da ova vrsta meda ima najjače protuupalno djelovanje, a upotrebljava se, između ostalog, i u liječenju kožnih čireva i opeklina trećeg stupnja. Razlog je njegovo svojstvo da ubrzava zacjeljivanje rana  što je prepoznala i američka Uprava za hranu i lijekove koja je još 2015. odobrila njegovu upotrebu u liječenju raznih kožnih oboljenja.

Hrana koja je štetna, a mislili smo drukčije

Med za ljepotu
1/4

Studije naime pokazuju da zbog jakih antimikrobnih, antioksidativnih i protuupalnih svojstava ovaj med može pomoći u regeneraciji tkiva, zacjeljivanju akutnim rana i opeklina, te dijabetskih čireva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mānuka Health New Zealand (@manukahealthnz) on

Studija iz 2014. godine otkrila je da je manuka med učinkovit i u borbi s virusom gripe, a druga je studija pokazala da je učinkovit i protiv nekih drugih virusa. Ipak, potrebno je više istraživanja u ovom području, a još nisu provedena ni ispitivanja s ljudima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mānuka Health New Zealand (@manukahealthnz) on

Doziranje - koliko manuka meda je zdravo?

Preporučuju se maksimalno dvije žličice dnevno (oko 15 grama) jer usprkos brojnim zdravstvenim dobrobitima, kao i druge vrste meda i ovaj med od manuke sadrži puno šećera. Ako ga želite uvrstiti u svakodnevnu prehranu, možete ga dodavati u razne kaše (npr. zobenu) i jogurte.

Siguran je za većinu odraslih, a potpuno ga izbjegavati trebaju samo oni alergični na med i/ili pčele. Zbog velikog se udjela šećera dijabetičarima preporučuje umjerena konzumacija manuka meda, a NHS upozorava da zbog bakterija koje sadrži može biti štetan za dojenčad pa ga je sigurnije djeci ne davati do navršene prve godine života. 

Pogled iz zraka na šumu planine Romanija u Bosni i Hercegovini

Pogled iz zraka na šumu planine Romanija u Bosni i Hercegovini

Pogled iz zraka na šumu planine Romanija u Bosni i Hercegovini Video: PIXSELL Photo & Video Agency

Objavljuje Večernji list u Nedjelja, 25. listopada 2020.

 

Komentara 8

HR
hrza
07:47 06.11.2020.

Teško je naći pravi jer je većina na tržištu lažni manuka med.

Avatar vila velebita
vila velebita
07:16 06.11.2020.

I zdraviji je od našeg ličkog vrijeska ili pravog kestena...... ili kadulje.... gospine trave i majčine dušice s planinskh livada?!?!? Je li ovo plaćeni oglas uvoznika tog meda?!?!

MO
montello
18:04 10.11.2020.

nikad čuo za ovaj med.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije