Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nutricionizam

Manje mesa u prehrani pomaže u održavanju zdrave težine

steak
26.07.2010.
u 09:24

Europska studija na skoro 400.000 odraslih osoba pokazala je da jedenje mesa vodi dobitku na kilama, pogotovo ako se jedu mesne prerađevine poput kobasica i šunke.

Ako jedete manje mesa, moguće je da ćete lakše održavati zdravu težinu, kažu istraživači. Europska studija na skoro 400.000 odraslih osoba pokazala je da jedenje mesa vodi dobitku na kilama, pogotovo ako se jedu mesne prerađevine poput kobasica i šunke, izvijestio je istražiteljski tim s koledža Imperial u Londonu. Oni sugeriraju da visokoproteinska dijeta možda ne pomaže mršavljenju na duge staze. Otkrića su objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, a studija je proučavala podatke odraslih koji su sudjelovali u većem istraživanju o vezi prehrane i raka. Sudjelovali su državljani deset europskih zemalja, koji su promatrani pet godina.

Uglavnom je otkriveno da je konzumacija mesa dovodi do dobitka na težini i kod muškaraca i žena.

Voditeljica studije dr. Anne-Claire Vergnaud kaže: “Preporučila bih ljudima da kontroliraju konzumaciju mesa kako bi očuvali zdravu težinu i dobro zdravlje za života”.

Sian Porter, dijetetičarka i glasnogovornica British Dietetic Association, objasnila je: “Jedemo više mesa nego što nam je potrebno. Zato svojim pacijentima preporučam da uvijek razmisle o mogućnostima - neka primjerice pojedu jaje za doručak umjesto slanine, sir za ručak umjesto šunke i ribu za večernji obrok.” Ova dijetetičarka također savjetuje ljudima da jedu mahunarke, hranu pripremljenu s cjelovitim zrnjem žitarica, voće i povrće. Važna je i količina, jer bi porcija mesa trebala biti tek - veličine špila karata.

Ključne riječi

Komentara 1

BO
boston
13:48 27.07.2010.

S obzirom na omjer cijena mesa i placa, trebali bi biti jako zdrav narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije