Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obavezno potražite pomoć

Mama otvoreno o postporođajnoj depresiji: 'Osjećala sam kao da sam izdala svoje dijete'

shutterstock
05.05.2021.
u 07:00

"Cijelu trudnoću sam bila jako uzbuđena, nisam mogla dočekati da upoznam svoju djevojčicu, ali kad je stigla ja sam osjećala kao da se neki crni oblak pojavio iznad mene."

Na svakih 10 žena barem jedna iskusi postporođajnu depresiju u prvih godinu dana od rođenja djeteta, a simptomi koji se javljaju su tuga, teško povezivanje s bebom, otuđivanje od drugih ljudi i pojava crnih misli. 

NHS također naglašava da gotovo svaka žena, u prvih dva tjedna od poroda, osjeti simptome anksioznosti, ali da to nikako ne bi trebalo mijenjati za postporođajnu depresiju jer je daleko od toga - što potvrđuje i 32-godišnja Gemma Tidmarsh iz Essexa koja je svoje iskustvo odlučila podijeliti javno.

Gemma kaže kako je, nakon što su ona i partner dočekali djevojčicu Autumn u ožujku prošle godine, osjetila veliku anksioznost, mučnine i napadaje panike. Čak tri dana nije apsolutno ništa jela i tada je shvatila da uopće ne uživa u majčinstvu, baš suprotno, osjeća se tužno, opterećeno i loše.

"Cijelu trudnoću sam bila jako uzbuđena, nisam mogla dočekati da upoznam svoju djevojčicu, ali kad je stigla ja sam osjećala kao da se neki crni oblak pojavio iznad mene."

Prije nekoliko godina je ova novopečena majka imala probleme s anksioznošću, pa je pomislila, kada je izgubila apetit i počela dobivati napadaje panike, da se ista vratila. Nakon što je o svemu razgovarala s partnerom, Gemma je shvatila da ima postporođajnu depresiju i da treba potražiti liječničku pomoć kako se stvari ne bi pogoršale.

Njezina procjena dijagnoze bila je točna, a liječnici su je usmjerili na terapiju u grupu za podršku. Gemma zna da radi sve kako bi se riješila ovog problema, ali i dalje se osjeća, kako kaže, kao da je izdala svoje dijete, kao da nije dovoljno dobra majka. "Osjećala sam sram i kao da izdajem Autumn jer nisam mama kakvu ona zaslužuje. Drago mi je, ipak, što se ona svega ovoga neće sjećati."

Ova 32-godišnjakinja kaže da ide 'korak po korak', te da pazi da se dovoljno odmori i naspava i da svaki dan provede neko vrijeme na svježem zraku. 

Svima majkama, sadašnjim i budućim, Gemma poručuje da obavezno potraže stručnu pomoć ako osjećaju simptome poput njezinih umjesto da pate u tišini. "Bolje biti iskren oko svojih osjećaja i izaći na pravi put."

Plijesan u prtljažniku iznenadila radnike u praonici automobila: "Kako nisu osjetili smrad?"

Stephen Buckley, voditelj informacija u dobrotvornoj organizaciji Mind kaže za UNILAD da se ovi simptomi mogu osjetiti tijekom trudnoće i u prvih godinu dana od poroda, ali i da ovise od osobe do osobe. Istaknuo je da je jako važno biti svjestan svojih osjećaja i loše situacije u kojoj se osoba zatekla jer će jedino tako moći potražiti pomoć, surađivati s okolinom i na kraju popraviti situaciju. 

Trudna mladenka preminula prije vjenčanja, carskim rezom spasili bebu:

1/1

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije