Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podijelila svoje iskustvo

Majka koja djecu školuje kod kuće: Nekad ćete se pitati možete li to izdržati

shutterstock
16.03.2020.
u 11:00

Ograničite vrijeme koje će djeca provesti za ekranom i neka to obavezno bude nakon što su obavili sve svoje obaveze

Hawley Schneider je majka četvero djece koja se školuju kod kuće još od 2018. S obzirom na cijelu situaciju s koronavirusom mnoge škole su zatvorene, a ona je odlučila podijeliti svoje iskustvo i savjete koje roditelji mogu iskoristiti. "Mislila sam podijeliti nekoliko savjeta i trikova kako bih ohrabrila roditelje koji su novi u ovome. Školovanje kod kuće je kao odgoj djece, neki dani će biti odlični, a neke dane ćete se pitati možete li to izdržati. Imajte na umu da se vaša djeca osjećaju isto tako", ispričala je za Metro.co.uk. 

Djeca ove majke iz Alabame stara su devet, sedam i dvije godine, a najmlađe ima tek devet mjeseci. Ona i njezin suprug ispisali su najstarije dijete iz privatne škole u siječnju 2018. godine. 

"Školujem ih kod kuće jer smatram da je 80 posto učenja građenje karaktera, a 20 posto osnovnih stvari koje trebaju znati. Ovako imamo vremena posložiti prioritete u životu kao što je čitanje Biblije, građenje prijateljstva i odnosa. Mislim da obrazovanje kod kuće sa sobom nosi puno prilika i veselja kojeg nema u državim školama", ispričala je za Metro.co.uk. 

Kako se zaštititi od koronavirusa pogledajte u videu:

Objasnila je da je ovu listu svojih top savjeta za školovanje kod kuće objavila jer se nada da će pomoći drugima, pogotovo onima koji su se iznenada našli u toj situaciji zbog koronavirusa. "Zahvalna sam za podršku i prijateljstva koja sam sklopila u udruzi za školovanje kod kuće."

Provodite vrijeme izvan kuće
Svaki dan, bez obzira na vremenske uvjete. Pustite djecu da se igraju i kada je kiša i blato, da se grudaju i šeću. Hawley kaže kako to uopće ne mora trajati dugo, bitno je samo da izađu na svjež zrak. Ako baš nikako to ne možete ili ne želite, neka barem izađu na balkon. 

Društvene mreže
Ograničite vrijeme koje će djeca provesti za ekranom i neka to obavezno bude nakon što su obavili sve svoje obaveze. Trudite se koliko god možete da se njihova igra i hobiji fokusiraju na neke edukativne i kreativne aktivnosti.

Aktivnosti
Gradite s njima dvorce od namještaja, igrajte društvene igre, slažite puzzle ili im čitajte na glas dok oni bojaju ili slažu Lego kocke. 

Njihovo raspoloženje
Obavezno obratite pažnju na njihovo raspoloženje i nemojte ih forsirati da rade nešto što ne žele. Ako postanu nervozni, promijenite svoje načine. Pojedite užinu, skuhajte si kavu, a njima dajte neki njihov omiljeni napitak... Pokušajte sebe staviti u njihovu poziciju i lakšte ćete doći do rješenja.

Vaše raspoloženje
Ako se uhvatite da svojoj djeci nervozno odgovarate, zapitajte se što nije uredu i zašto ste takvi odjednom. Ponovno se stavite na njihovo mjesto i razmislite kako biste vi htjeli da vas netko tretira.

Slobodno vrijeme
Pronađite veselje i sreću u provedenom vremenu s djecom. Budite prisutni u svakom trenutku, pogotovo sada kada ne idete u ured i imate više vremena za provesti s njima.

Povezanost
Ako imate više djece učite ih i gradite njihove odnose i veze. Sada je prava prilika da se oni zbliže. 

Slušajte ih
Ako vam postavljaju pitanja  o stvarima oko sebe, istražite odgovore. Na primjer, kako se grade mostovi, kako napraviti jelo popularno u zemlji koja se njima sviđa, istražite više o biljkama koje imate kod kuće... Što god njih zanimalo shvatite ozbiljno i educirajte ih.

Bonton
Sada, kada su s vama 24 sata dnevno imate priliku odgojiti ih i naučiti bontonu detaljnije. Ne dozvolite da pričaju jedni preko drugih i postavite jasne granice, rutinu i raspored. Ako imaju dovoljno godina, zadajte im kućanske poslove i obaveze - neka operu suđe, slože svoju odjeću, igračke... 

Izdržite
Djeca će jako često plakati i kukati, pripremite se na to. Nikako im nemojte nervozno odgovarati i širiti lošu energiju, već se potrudite da im pomognete i riješite problem koji je nastao. 

Hawley također preporuča da koristite YouTube za videe joge, audio knjige ili da čitate na glas. "Plešite, šalite se i igrajte s djecom."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije