Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Majčina dijeta loše utječe na kćer i njezinu sliku o sebi

slika
Arhiv VL-a
30.10.2009.
u 11:55

Majke koje su često na dijeti i nisu zadovoljne svojim izgledom, prenijet će to na svoju kćer koja će, često, kasnije biti nezadovoljna svojim izgledom.

Genetske bolesti i nedostatke koje majka prenosi na dijete nemoguće je kontrolirati. No, ono čega majka nije često svjesna jest da na djecu prenosi i neke ne tako očite probleme. Među njima su, dokazano je istraživanjem, poremećaji u prehrani, odnosno i sama slika o sebi.

Djevojke čije su majke na dijeti i pretjerano brinu o liniji, odnosno nezadovoljne su svojim izgledom, prenijet će to na svoje kćeri u većini slučajeva. Potvrdilo je to istraživanje na 500 tinejdžerica.

Mnoge od njih potvrdile su da najveći utjecaj na njihovu sliku o sebi ima njihova majka, te da osjećaju da je na njih negativno utjecalo to što je njihova majka bila često na dijeti te njezini stavovi o hrani.

Od ispitanih djevojaka, prosječne dobi 14 godina, njih šest posto imalo je poremećaj u prehrani, dok je taj postotak rastao kad su se uzimale u obzir samo djevojke čija je majka često bila na dijeti, pa je svaka deseta takva djevojka imala poremećaj u prehrani.

Čak 38 posto djevojaka, odnosno četiri od deset djevojaka izjavile su da majka ima najveći utjecaj na njihovu sliku o sebi. Dvije trećine djevojaka rekle su da su čule majku kako se žali na svoju težinu, a majke 56 posto djevojaka su na dijeti.

Osim toga, 51 posto djevojaka bilo je na dijeti, odnosno 59 posto među djevojkama čije su majke bile na dijeti. Gotovo 78 posto djevojaka zabrinuto je zbog svoje težine, a 20 posto izjavilo je da neprestano brinu o svom izgledu. No, ono što zabrinjava je da je svaka peta djevojka izjavila da su je članovi obitelji kritizirali zato što je "prevelika".

Od ovih djevojaka njih čak 58 posto brine neprestano o vlastitom izgledu. Dok je devet posto djevojaka neprestano na dijeti, ta brojka penje se na 24 posto kad se uzmu u obzir djevojke kojima obitelj prigovara zbog "debljine".

Istraživanje je među svojim čitateljima proveo britanski tinejdžerski časopis Sugar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije