Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Loša vijest za sve koji žele smršavjeti: Lijenost nam je ipak urođena

lijen
Foto: Thinskstock
11.09.2015.
u 14:52

Kad se želimo kretati, naša će tijela prirodno pronaći najekonomičniji način, što je loša vijest za sve one koji žele izgubiti na težini

Ljudima je lijenost urođena, što je ostatak od naših predaka kada su odmarajući prikupljali energiju između dva lova, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopicu Current Biology, javlja Time.

Kad se želimo kretati, naša će tijela prirodno pronaći najekonomičniji način, što je loša vijest za sve one koji žele izgubiti na težini.

Kanadski znanstvenici zatražili su da devet dobrovoljaca stavi nožne proteze koje otežavaju hod njihovim uobičajenim tempom. Za svega nekoliko minuta svaki je dobrovoljac pronašao način da prilagodi svoj standardni ritam hoda, koji se možda razvija i desetljećima, kako bi koristio manje energije.

 - Živčani sustav zaslužan je za optimizaciju energije te to čini bez našeg znanja. Ovdje smo pokazali psihološki temelj lijenosti i demonstrirali  da čak i kod dobro uvježbanih pokreta, poput hoda, živčani sustav podsvjesno nagleda korištenje energije i kontinuirano usklađuje pokrete u stalnoj zadaći da se prođe što 'jeftinije, naglasio je vodeći autor studije Max Donelan

>> 'Jedite manje i krećite se više užasan je savjet za gubitak kilograma'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije