Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predivno

Ljudi nisu jedini koji se služe "baka servisom": Kitovi ubojice žive duže ako ih čuvaju bake!

shutterstock
16.12.2019.
u 13:56

Kod većine životinja kraj reproduktivnih godina ženke poravnava se s krajem njezina života. Kod ljudi, međutim, žene žive jedan period u menopauzi - i za to postoji evolucijski razlog.

Antropolozi nazivaju visoku stopu preživljavanja žena u menopauzi kao "efekt bake", budući da prisutnost baka povećava šanse da će njihov rod uspjeti preživjeti (i prenijeti svoje genetske podatke budućim generacijama). To je zato što te starije žene pomažu svojoj djeci u skrbi i prehrani svojih unuka, piše bussinesinsider.com.

Novo istraživanje otkriva da druga vrsta ima koristi od baka, a to su - orke. Ženski kitovi ubojice također preživljavaju dugo nakon što prestanu rađati djecu, a novo istraživanje otkrilo je da prisutnost baka orka majki povećava šanse kitova za preživljavanje. Bake kitova također su poznate po tome što dijele hranu bebama.

Istraživači su ispitali više od 40 godina popisnih podataka o dvije skupine orki koje žive kraj obale države Washington i Britanske Kolumbije. Istraživači su analizirali stopu preživljavanja 378 kitova beba za koje se zna da imaju žive bake. Pokazalo se da bebe kitovi koji su odrasli uz bake žive duže i sretniji su. 

Ženke kitovi prestaju rađati potomstvo oko 45. godine života, tada mogu živjeti najmanje još 16 godina. Jedna zajednička nit među rijetkim vrstama sisavaca koja prolaze kroz menopauzu jest ta da sve imaju društvene strukture u kojima se ženke ne rasuju - to znači da potomci ostaju s majkama cijeli život.

"Ovakav način širenja znači da što je žena starija, to se više povezuje sa svojom lokalnom skupinom. To znači da je oko dobi menopauze, u evolucijskom smislu, žena u dobrom položaju da prenese svoje genetsko nasljeđe kroz pomoć članovima obitelji, a ne reproduciranjem sebe.", rekao je Franks, jedan od istraživača.

Pogledajte kako izgleda natjecanje u šišanju pasa:

Ključne riječi

Komentara 1

LI
liliZG
14:50 16.12.2019.

Krasno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije