Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ljubav ide kroz želudac ili legende o ljubavi europske aristokracije prema Okusima Zlatne Slavonije

Gastro-enološka ponuda Požeško-slavonske županije
Foto: Borna Subota
1/7
13.09.2021.
u 14:36

Gastro-enološka ponuda Požeško-slavonske županije obilježena je dvjema ljubavnim legendama

S jeseni i hladnijim danima pred nama, uz mijenjanje garderobe obično dolazi i mijenjanje gastronomskih navika. S hladnih salata i laganih jela, prelazimo na ona topla i hranjivija. Autohtona slavonska gastro ponuda obilježena je hranom koja grije tijelo i dušu te vinima koja griju srce spoznajom da mnoga od njih predstavljaju Hrvatsku na enološkoj ponudi Europe, pa i svijeta.

Odrezak Barun Trenk
Foto: TZ PSŽ

Gastro-enološka ponuda Požeško-slavonske županije obilježena je dvjema ljubavnim legendama. Jedna je legenda o glasovitom vojskovođi barunu Franji Trenku koji je navodno ljubovao s caricom Marijom Terezijom, te ju je vodio u svoj rodni požeški kraj gdje je njemu u čast osmišljen odrezak Barun Trenk. Ovaj bogati odrezak od svinjskog ili telećeg mesa punjen kulenom, kuhanim jajima i ajvarom, pirjan na crvenom luku uz umak od gljiva, u maniri svoga imenjaka, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, niti gladnim. Mesni specijaliteti poput slavonskog kulena, kulenove seke, masti i slanine od domaće crne svinje su neizostavan dio slavonske trpeze. Manje poznato, ali veoma praktično jelo je i  vinogradarski ćevap, koji unatoč svome nazivu nema puno veze s nama poznatim ćevapima. Svinjetina, junetina, dimljena slanina, luk i paprika u svinjskoj maramici, pečeno na ražnju neizostavan je zalogaj koji morate okusiti.

Fiš paprikaš
Foto: TZ PSŽ

Unatoč prepoznatljivosti po mesnoj ponudi, Slavonija nudi vrhunske riblje i veganske specijalitete. Uz neizostavnog šarana na rašljama i fiš paprikaša, nalazi se i „vegetarijanska sarma“, odnosno posna sarma koja se spremala na dane nemrsa, odnosno za Veliki petak. To je sarma od sjemenki bundeve koja će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.

Vinograd
Foto: TZ PSŽ/Borna Subota

Druga legenda o ljubavi u Požeško-slavonskoj županiji govori o ljubavi prema vinogradima kojima se ova regija posebno ponosi. Naime poznata francuska aristokratkinja i proizvođačica šampanjaca Madame Cliquot dolazila je u pleternički kraj po čuveni hrast lužnjak za barrique bačve. Zaljubila se u zelena vinogorja Zlatne Slavonije te je odlučila pokrajini pokloniti nekoliko sadnica vinskih sorti, te je u njenu čast vinogorsko brdo Klikun dobilo ime. Podrumi kutjevačkog vina prepoznati su u cijelom svijetu po vrhunskoj graševini koja savršeno paše uz sva jela Zlatne Slavonije, a neizostavni aperitiv je naravno i rakija. Sve vrste domaćih rakija dostupne su u restoranima s autohtonom slavonskom hranom i pićima obilježenim oznakom Okusi Zlatne Slavonije.

Uz vrhunsku hranu i piće požeško-slavonskog kraja neizbježno je zaljubiti se u Slavoniju te joj se vraćati ponovno svake jeseni.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije