Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZBRIŽNO LJETO

Ljetne namirnice ukusni čuvari zdravlja i graditelji imuniteta

paprika
Arhiv VL-a
11.08.2010.
u 18:09

Štite od srčanog i moždanog udara, čine čuda za kožu i kosu te jačaju imunitet - ljetne namirnice izvor su zdravlja.

Imaju manje kalorija, lakše se pripremaju, privlačnije su oku, a jednako hranjive – namirnice za ljetnu prehranu pravi su mamac za sve koji vole dobro jesti, jer gotovo sve što zamislite u ovo doba godine možete aranžirati na svom stolu. Raznovrsnost koja se nudi ujedno je i najsigurniji način da u organizam unesete sve što mu treba. A doznate li što u sebi nude neki od najčešćih "domaćina" ljetne kuhinje, možda vam postanu još privlačniji.

PAPRIKA

Osvježavajuća paprika sadrži spektar boja koje su koncentrirani izvor karotenoida – pigmenata koji daju boju te pružaju antioksidativnu zaštitu od slobodnih radikala koji oštećuju stanice te sadrži hranjive tvari poput vitamina B6 i folne kiseline koji se posebno preporučuju trudnicama.

- Paprike štite od srčanog i moždanog udara, prehrambena vlakna smanjuju kolesterol, karotenoidi preveniraju bolesti srca i krvožilnog sustava, dok mineral kalij održava krvni tlak - dakle redovitim konzumiranjem paprike utječemo na zdravlje srca - objašnjava diplomirana nutricionistica Mirna Trumbetaš dodajući da je, osim što je bogata hranjivim tvarima, ova namirnica izrazito niskokalorična zbog čega je idealna u održavanju zdrave tjelesne težine.

KRASTAVCI

Nisu bez razloga sastavni dio mnogih tretmana ljepote – krastavce su još u Egiptu, Rimu i Grčkoj koristili zbog ljekovitog djelovanja na kožu.

- Sok od krastavaca sadrži silicijev dioksid (sastavnica kolagena) te poboljšava ten, a visok sadržaj vode u krastavcu prirodno je sredstvo za hidrataciju kože koji joj ujedno daje i sjaj - objašnjava Trumbetaš zašto krastavci tako uspješno pomažu u smirivanju kože i smanjenju oteklina.

Baš kao i paprike, sadrže malo kalorija, a zbog visokog udjela vode daju osjećaj sitosti i osvježenja. Krastavci također utječu na zdravlje srca jer sadrže minerale kalij i magnezij koji održavaju krvni tlak optimalnim, a sadrže vlakna, folnu kiselinu i vitamin b.

RAJČICE

Mirisnim crvenim rajčicama prepoznatljivu boju daje likopen koji ujedno štiti stanice od oksidacije, a bogate su i vitaminima a i c koji je antioksidans i potiče protuupalnu zaštitu neutralizirajući slobodne radikale koji oštećuju stanice.

- Rajčica sadrži čitavu lepezu važnih hranjivih sastojaka za prevenciju raka, izgradnju kostiju (magnezij, kalij i fosfor), neutralizira djelovanje slobodnih radikala (mangan, bakar i vitamin E), regulira šećer u krvi (krom), proizvodnju energije (B1,2,5, niacin i željezo) te poboljšava zdravlje srca (likopen, beta karoten, vitamin c, kalij, folna kiselina, prehrambena vlakna i vitamin b 6) - kaže nutricionistica Trumbetaš.

BOROVNICE

Visokim udjelom antioksidansa koji se očituje plavo-crvenim pigmentom, a pojačava učinak vitamina c mogu se pohvaliti i borovnice koje ujedno poboljšavaju cjelovitost vena i cjelokupni vaskularni sustav te sprečavaju oštećenja nastala slobodnim radikalima.

- Borovnice također štite mozak od oksidativnog stresa te potiču zdravu eliminaciju uz pomoć prehrambenih vlakana koja omogućuju redovitu stolicu, navodi dalje Trumbetaš te uz borovnice ističe i dobrobiti malina.

- Bogate su hranjivim tvarima koje pružaju bogatu antioksidativnu zaštitu od slobodnih radikala, štiteći stanične strukture i DNK od oštećenja.

Poznato je i da su antocijani koji daju malinama tamnocrvenu boju antioksidansi i antimikrobna sredstva jer sprečavaju rast bakterija i gljivica koje utječu na pojavu vaginalnih infekcija i sindrom iritabilnog crijeva zbog čega su i te kako poželjno voće za žene.

Komentara 1

OB
-obrisani-
20:14 11.08.2010.

Paprike se moraju umjereno jesti jer ometaju iskorištavanje kalcija. Krastavci nisu loši, ali ne spadaju u nutricionistički vrh. Ako niste krvna grupa AB, rajčicu bacite na smeće. Borovnice su vrh, a od njih su bolje samo grožđice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije