Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pravila

Ljekarnici: Mi smo ti koji pacijentu moraju reći "ne"

lijekovi
Arhiva VL
Autor
Sonja Hoffman
19.01.2011.
u 08:00

Popularni lijekovi poput voltarena i ketonala ne mogu se kupiti na svoju ruku

Sezona gripe, čiji su česti simptomi glavobolja i jaki bolovi u kostima i mišićima, osim u ambulantama zaraznih klinika i domovima zdravlja diljem zemlje, uzrokovala je gužve i u ljekarnama.

No, za razliku od prošle godine, većinu lijekova koje su Hrvati po svom nahođenju kupovali protiv boli, a neke od njih čak uzimali za sniženje temperature, i one za smirenje, više nije moguće dobiti bez recepta.

Najlakše poslati inspekciju

Zbog toga, tuže se ljekarnici, nerijetko imaju problema s pacijentima koji u ljekarnu dolaze nervozni i u bolovima, pa inzistiraju na onim lijekovima koje su navikli uzimati.

– Najlakše je poslati inspekciju u ljekarnu, no mi smo ti koji s ljudima problem rješavamo na pultu – rekla nam je djelatnica jedne zagrebačke privatne ljekarne. Nije to ugodno, jer na riječ “ne” ne reagiraju svi jednako.

– Većina građana ne radi probleme, no ima i pacijenata koji vrše pritisak, prijete, a ima i onih na granici incidenta – tvrdi magistra i dodaje da sve pacijente, unatoč pritiscima, upućuje obiteljskom liječniku po recept.

No, ni kada pacijent dođe k svom obiteljskom liječniku, ne može biti siguran da će dobiti recept za svoj “omiljeni” lijek protiv boli.

– Nismo mi tajnice koje po narudžbi propisuju lijekove – poručio je dr. Mario Malnar, liječnik obiteljske medicine.

Popularni lijekovi, koji su se koristili protiv boli, poput voltarena ili ketonala, zapravo su vrlo opasni i mogu oštetiti organizam, posebice ako se uzimaju često i u nekontroliranim dozama. A tu su i opasne reakcije koje mogu izazvati u kombinaciji s nekim drugim lijekovima koje pacijent uzima pa je nužno da ih smije propisati isključivo liječnik.

– Lupocet je u ljekarnama i dalje dostupan i bez recepta, a ono što ljudi ne znaju jest podatak da je on, osim što djeluje na sniženje temperature, jedan od najboljih lijekova protiv boli, pa se u kombinaciji s drugim lijekovima koristi čak za suzbijanje boli u osoba s uznapredovalim karcinomima. Dakle, i dalje se može bez recepta do učinkovitog lijeka protiv boli – objasnio je dr. Malnar i dodao da je slična situacija i s popularnim ibuprofenom, za koji su nedavno britanska istraživanja pokazala da, ako se uzima u velikim i nekontroliranim količinama, može oštetiti i mozak i srce, i ketonalom, koji se jednostavno mogu zamijeniti jednako učinkovitim neofenom koji se u ljekarnama može dobiti bez recepta.

Policijski dosje

Bolne menstruacije u žena za koje su se lijekovi poput voltarena također često kupovali, poručuje Hrvaticama, mogu se prevenirati, pa nikakvi lijekovi protiv bolova nisu potrebni.

– Hormoni boli u organizmu izlučuju se tri dana prije početka mjesečnice pa je dovoljno  tada piti aspirin ili andol – otkrio je. Lijekovi koji su se šakom i kapom koristili za smirenje, poput apaurina ili normabela, nipošto se ne smiju uzimati na svoju ruku, a ako ih osoba u ima većim količinama bez liječničke preporuke, to spada u i domenu kaznenog zakona.

– Policija od obiteljskih liječnika može, a od nekih je i tražila, da joj se, prema popisima izdanih vozačkih dozvola, dostave imena onih koji uzimaju takve lijekove jer je vožnja pod njihovim utjecajem iznimno opasna – objasnio je dr. Malnar i dodao da bi svatko trebao razmisliti želi li da mu u kartonu, koji je dostupan policiji, piše da takve lijekove uzima na recept.

Ključne riječi

Komentara 5

ST
stela
10:39 19.01.2011.

u nicem nemaju mjere i sve rade bez mozga, il sve mozes kupit il gotovo nista. postoje adekvatnije tablete protiv bolova kod mjesecnice medutim nisu dostupne u hrvatskoj. a tvrdit da ce pomoc aspirin ili andol moze reci samo netko tko ima penis pa nema uopce ideju o cemu prica bez obzira sto ima diplomu na zidu... uostalom, sto s ogromnim brojem zena s alergijom na acetilsalicilnu kiselinu, sto je i aspirin i andol, koja je opcija?

LE
leptirica11
10:49 19.01.2011.

ma daaa...puno oni nama toga kažu ali i ne kažu...npr.mjesecima se priča kako će bit bolje kad recepti budu išli elektronskom poštom,i baš u ponedjeljak započelo ovdje,skupa s bolešću mog djeteta...i mi kod dr,zatim brzo u apoteku,a tamo dvije jedna prestara a druga premlada bulje u djetetovu knjižicu i kažu...ali mi vam nemožemo dati lijek,morate ići u socialno napraviti drugu knjižicu jer ta godišta dječja 2001 nemaju potreban broj na sebi-matični...žao nam je...I naravno dok nisam popizdila i dograbila bez da su mi one dale ili se latile telefona,pa recimo nazvale to socialno,ili moju doktoricu...jer sve se je ipak riješilo SAMO diktiranjem potrebnog broja.Dakle samo treba barem volje pomoći čovjeku u nevolji,a on to sigurno je dok mu dijete bolesno kraj njega plače...toliko o svem tom obavješćivanju putem medija...tako nešto nam je prešućeno a i tko zna što još ali zato u tančine znamo planove i snove jedne severine...

MO
montyphyton
11:06 19.01.2011.

i onda nakon što službenica izdiktira broj slijedi članak o tome kako se preko telefona odaju \"povjerljivi\" podaci..... činjenica jest da ispravnost iskaznice vašeg djeteta je odgovornost osiguravatelja i osiguranika, a provjera je na farmaceutu... e sad način na koji je to napravljeno je kretenski ( pogledajte samo panjinu Milinovića), ali zašto bi itko radio nešto što nije u njegovom opisu radnog mjesta dok u isto vrijeme ima more onih koji ne rade ono za što su plaćeni ( hzzo službenici npr.)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije