Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ELAFITSKO OTOČJE

Ljekarija iz Svetog vrta samostana Gospe od Špilice

27.09.2019.
u 10:00

Lopud - otok za oporavak tijela i duše

Nakon dva desetljeća renoviranja lani je za javnost ponovno otvoren franjevački samostan Gospe od Špilice iz 1483. godine – zdanje koje ćete prvo ugledati pri uplovljavanju u luku jednog od Elafitskih otoka, Lopuda. Čarolija na ovome otoku bez automobilskog prometa koji ima 2584 sunčana sata godišnje započinje nakon što za sobom zatvorite metalna samostanska vrata i kročite unutar kompleksa gdje vas na ulazu dočekuju skulpture dvaju anđela.

Vodičkinje će vas provesti kroz samostanske prostorije, moći ćete vidjeti franjevačku apoteku, prošetati obnovljenim vrtovima te uživati u novouređenom Svetom vrtu s devet postaja za kontemplaciju. Samostanski vrt s ljekovitim biljem, smješten između samostana i tvrđave, namijenjen je meditaciji i kontemplaciji u ekumenskom duhu na energetski nabijenim mjestima i njime vas put vodi na malo duhovno hodočašće pa se u tišini možete prepustiti čaroliji ovog mjesta i harmoničnoj prirodi. Preporuka je da hodate bosonogi kako biste postigli još intenzivniji učinak. Hoćete li krenuti bez obuće, odlučujete na nultoj postaji koja se nalazi unutar samostana, na samom pragu vrta. “Spirala lavande koja pomlađuje” prva je postaja.

POČETAK I KRAJ U vrtu je devet postaja jer broj devet označava i kraj i početak

Cvjetovi lavande imaju izvrstan detoksikacijski i umirujući učinak na tijelo i um, a jednostavnim opuštanjem svih mišića od glave do pete te s nekoliko dugih, dubokih udisaja pripremit ćete se za meditaciju i kontemplaciju. Jednim dugim, dubokim udahom na nos pustite da kisik prožet aromama ispuni vaša pluća sve do donjeg dijela trbuha. Nekoliko sekundi zadržite dah i pustite da cijelo vaše biće dubinski upije iscjeljujuće mirise lavande. Polako izdahnite na usta, ali se potrudite da vaš izdisaj traje dvostruko dulje od udisaja. Zastanite nekoliko sekundi prije još jednog dugog, dubokog udisaja i pokušajte izdisati što je moguće sporije. Za smanjenje stresa i tjeskobe preporučuje se oko šest do osam ciklusa disanja u minuti.

Ponovite ovaj ciklus disanja do devet puta; ovo će vam pomoći da dodatno uravnotežite i opustite tijelo i um. Druga je postaja “Tuš od cvijeta strasti”. Cvijet strasti (Passiflora) može smanjiti aktivnosti mozga pod pritiskom, ublažiti tjeskobu i nesanicu te biti savršen partner u meditaciji jer pasiflora omogućuje harmonično i lako otpuštanje stare negativne energije. Oko podnožja cvjetnog tuša djelomično izrađenog od bakra pronaći ćete i mandragoru (bunovinu), biljku povezanu s drevnim magijskim i ljekovitim svojstvima. Kaže se da je Afrodita ovu biljku upotrebljavala kao afrodizijak kako bi očarala ljubavnike, a u biblijskoj se knjizi Postanka pripovijeda o korijenu mandragore koji je pomogao Raheli da začne Jakova, sanjara.

PUK IH JE VOLIO Franjevci su bili popularni i zato što su puku pružali pomoć u liječenju

Zatim slijedi postaja nazvana “Jakovljeve ljestve”. Biljka penjačica koju vidite ovdje naziva se ladolež, a podrijetlom je iz Južne Amerike gdje su je Asteci upotrebljavali da bi izazvali proročanske snove. Zatim ide “Postaja za preživjele” gdje se nalazi tristoljetna maslina koja je neizmjerno pretrpjela tijekom neophodnih promjena u svojoj okolini, a i dalje je postojana. Jedva vidljiva prirodna pukotina u zidu nasuprot maslini simbolizira “Naše male tajne”, kako se zove sljedeća postaja. Ta je pukotina ujedno i sigurno utočište za biljku čupavicu (Delosperma) koju južnoafrički šamani upotrebljavaju u svrhu duhovnog iscjeljivanja. Kroz Sveti vrt put vas dalje vodi u “Kutak limuna”, postaje na kojoj ćete poboljšati raspoloženje jer limun i limunske trave obiluju energijom. Slijedi “Polje uzemljenja”, mjesto koje vas poziva da se ispružite na tlo stavivši ruku na malu stijenu koja strši iz travnjaka, a koja sadrži kalcijev karbonat, izrazito smirujući, alkalni i esencijalni mineral.

OTVOREN ZA JAVNOST Nakon dva desetljeća renoviranja posjetitelji mogu obići franjevački samostan

Biljke u okruženju postaje su ljekovita žalfija i vunasti čistac. “Sve naše generacije” pretposljednja je postaja na kojoj se nalazi maleno stablo smokve izrasle iz korijena stare smokve koju je prije tridesetak godina srušila bura. “Ogledalo duše” posljednja je, deveta postaja. Tu se nalazi biljka ptičje mlijeko koja olakšava težinu tuge i gubitka te potiče njihovu pozitivnu transformaciju u unutarnju snagu, dok velecvjetni kukurijek (Helleborus niger) jača srce i hrabrost. Na ovoj posljednjoj postaji je i okruglo jezerce, savršena žarišna točka za samoispitivanje i meditaciju.

terpentin
stipsa
zmajeva krv (crvena smola)

Sve sa popisa fermentira i miješa se zajedno dok ne ostane trećina tekućine. Kada se ta tekućina raširi na željeno područje, dlake neće rasti.
Farmaceutski rukopisi br. 282. i 283., 18. stoljeće, Franjevački samostan Mala Braća, Dubrovnik

Tri do četiri unce ulja
Tri do četiri unce bijelog vina
Dvije žlice šećera
“Ugrijte ga i rastopite. Pijte brzo.
Pokušao sam mnogo puta. “(fra Lučić)
Farmaceutski priručnik brata Ivana Evanđelista Lučića iz 1761. godine, franjevački samostan Male Braće u Dubrovniku

Pomiješajte finu mljevenu papriku i rakiju. Popijte kad groznica poraste.
Pokrijte se dobro, znojit ćete se, što će vam pomoći da se osjećate bolje.

Likarije priprostite, fra Luka Vladimirović, 1775., franjevački samostan Zaostrog

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije