Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Je li spavanje kvalitetnije u dvoje ili solo?

Liječnik parovima savjetuje da ne spavaju skupa: 'Samo se sami možemo dobro naspavati'

TikTok/drkaranraj
04.05.2021.
u 19:30

Konačno čujem za neke benefite toga što sam vječni samac, napisao je jedna muškarac, a mnogi su priznali da radije spavaju sami nego sa svojim partnerima i supružnicima

Britanski kirurg dr. Karan Raj često preko društvenih mreža pratiteljima dijeli praktične medicinske savjete, a u svom je nedavnom videu parovima poručio da im dijeljenje kreveta s partnerom može više štetiti nego koristiti.

- Zapravo bismo uvijek trebali spavati sami jer nas druga osoba u krevetu svojim pokretima ili zvukovima priječi da uđemo u REM fazu dubokog sna, koja nam je potrebna da se tijelo odmori - kaže dr. Raj.

Njegov je video od vikenda lajkan gotovo 900.000 puta, a Raj u njemu objašnjava kako većina ljudi ima različite cikluse spavanja, zbog čega nakon spavanja u dvoje često jedna, a ponekad i obje osobe budu neispavane. 

- Osim toga, da bismo zaspali temperatura tijela nam mora pasti, a osoba pokraj nas nam povećava tjelesnu toplinu, pa će nam trebati više vremena da utonemo u san - kaže on.

Budući da dr. Raj na TikToku ima nevjerojatnih 5.4 milijuna pratitelja, i ovaj su video komentirale stotine njih, a većina kaže kako im je drago da netko promiče i 'solo spavanje'.

@dr.karanr

Sleep divorce #sleep #dream #schoolwithdrkaran #learnontiktok #BRITsMOVER

♬ Home - Edith Whiskers

- Konačno čujem za neke benefite toga što sam vječni samac - našalio se jedan muškarac, a i mnogi su priznali da radije spavaju sami nego sa svojim partnerima i supružnicima.

- Volim svog supruga ali mrzim s njim dijeliti krevet - piše tako jedna žena, a druga dodaje da se 'nakon 18 godina spavanja s partnerom koji hrče nedavno napokon preselila u drugu sobu'.

Bill i Melinda Gates rastaju se nakon 27 godina braka

1/4

- To je najbolja stvar koju sam napravila od kad sam u braku! - rekla je. 

Ipak, bez obzira što mnogi misle da sami bolje spavaju - čemu idu u prilog i neka istraživanja - kanadsko je sveučilište Britanska Kolumbija lani objavilo rezultate jednog istraživanja koje kaže da nam za bolji san pomaže miris partnera.

Istraživači su za tu studiju 155 ispitanika zamolili da dvije noći spavaju s košuljom koju je dan prije nosi njihov partner na jastuku, a druge dvije sa čistom, tek opranom košuljom, prenosi The Sun.

Tijekom te četiri noći pratili su im kvalitetu sna, a bolje su spavali oni koji su preko košulje osjećali miris partnera - čak i kad to nisu ni znali. Istraživanje je pokazalo i da čak i u ovome postoje razlike između žena i muškaraca, pa je košulja s mirisom partnera više poboljšala spavanje žena, što znanstvenici objašnjavaju kao 'njihovu veću potrebu za sigurnosti'.  

- Sudionici naše studije u prosjeku su čvrsto spavali oko devet minuta dulje kad su bili izloženi mirisu partnera - rekli su autori kanadske studije.

Plijesan u prtljažniku iznenadila radnike u praonici auta: "Kako nisu osjetili smrad?"

 

Ključne riječi

Komentara 1

BK
bez_konzervansa
19:49 04.05.2021.

Nekad nije bilo bračnih kreveta koji zauzimaju pol sobe. Kad su se vjenčali svaki je spavao u svojem krevetu koji su mogli biti jedan do drugog. Ti kreveti su bili rađeni za vječnost. Mogli su se rastaviti jer su bočne strane imale kukice koje sjednu u prorez na stranama na uzglavlju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije