Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pernato punjenje

Liječnici upozoravaju da debeli pokrivač na vašem krevetu može prouzročiti opasnu bolest

Shutterstock
20.11.2019.
u 11:51

Stiglo je ono doba u godini kada je jedina želja ostati kod kuće i zamotati se u topli, mekani, pernati poplun, ali liječnici upozoravaju kako upravo to može uništiti zdravlje.

Kako prenosi LadBible, 43-godišnji Martin Taylor počeo je otežano disati, stalno je bio umoran i nije bio sposoban raditi. Nakon što je uza sve simptome počeo osjećati i vrtoglavicu, u studenome 2016. odlučio je otići liječniku. 

Dva mjeseca trajale su pretrage i nitko nije mogao postaviti dijagnozu, a Martinovo stanje bilo je sve lošije. Dovelo je do toga da više nije mogao stajati dulje od nekoliko minuta, a po stubama se penjao i do 30 minuta jer je svako malo morao sjesti i odmoriti se kako bi došao do zraka.

Posjetio je stručnjaka za plućne bolesti u Škotskoj koji mu je dijagnosticirao hipersenzitivni pneumonitis (alergija na nešto iz okoline), a ubrzo se otkrilo da je u pitanju perje iako je u kući imao samo psa i mačku. 

Liječnicima u Škotskoj nije dugo trebalo da shvate kako je Taylor alergičan na svoj novi poplun ispunjen perjem, s obzirom na to da su se simptomi pojavili nakon što je bacio sintetički i kupio ovaj.

Počeo je uzimati steroide i promijenio je posteljinu, a kaže kako je ova terapija već nakon dva dana počela djelovati. Trebalo mu je godinu dana da simptomi potpuno nestanu i da se vrati starom, normalnom načinu života. 

U svom izvještaju iz bolnice rekao je: "Kako se počelo sumnjati da sam alergičan na perje iz popluna, zamijenio sam ga hipoalergenskim. Steroide sam uzimao 12 mjeseci, a svako malo mijenjali smo dozu. Napokon sam ih mogao prestati potpuno uzimati. Moja je razina kisika otprilike 97, 98%, što je normalno za nekoga mojih godina, a vrtoglavice se nisu uopće više javljale. Život mi je gotovo isti kao prije dijagnoze."

Liječnici su to stanje prozvali "plućima od perja" i upozoravaju druge liječnike da budu na oprezu. 

Istraživanja objavljena na BMJ-u predlažu liječnicima da pitaju svoje pacijente o posteljini koju imaju kako bi spriječili ovakve situacije. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije