Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol o pravima pacijenata

Liječnici su dužni nositi identifikacijske kartice

Okrugli stol o pravima pacijenata Na što možemo utjecati i što možemo promijeniti?
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
VL
Autor
Romana Kovačević
18.01.2018.
u 16:32

Liječnike stalno upozoravamo da su dužni nositi identifikacijske kartice, rekla je Ivana Kopjar iz Hrvatske liječničke komore.

Pacijenti se najviše žale da ih se u zdravstvenim ustanovama ne poštuje, a nejednaka dostupnost zdravstvene zaštite također je među najčešćim pritužbama koje stižu na adresu Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, iznijela je danas na okruglom stolu Jasna Karačić, predsjednica Udruge.

- Liste čekanja i način na koji se formiraju nije transparentan. Prema HZZO-ovim informacijama dostupan termin za neki pregled je npr, 15. ožujka, a kada pacijent dođe u bolnicu kažu mu da nema termina prije 15. lipnja i da se u sat vremena lista napunila. To je nemoguće, onda bi imali popunjenost za pet godina unaprijed. Naš prijedlog je da se napravi internetska stranica na kojoj će biti jasno vidljivi svi slobodni termini za određene preglede u određenom gradu i u krugu od 50 kilometara udaljenosti - kaže Karačić, koja smatra da uvođenje prioritetnih lista čekanja neće popraviti situaciju s listama čekanja. Po pitanju fonda za inovativne lijekove, Karačić kaže da su građani izgubili povjerenje u sustav pa je jedini način za prikupljanje sredstava potrebnih za liječenje teške i rijetke bolesti javni popis oboljelih koji trebaju pomoć.

- Tu neće biti problema sa zaštitom osobnih podataka jer su to osobe koje su već zatražile pomoć javno. Na toj web stranici trebalo bi biti navedeno i o kojoj je bolesti riječ te koliko košta lije ili operacija. Ako baš netko ne želi navesti ime, mogla bi se navesti šifra i dob - navodi Karačić. Nadalje, pacijent ima pravo znati tko ga liječi no vrlo često to ne znaju jer se doktori ne predstavljaju, Svi bi trebali imati identifikacijske kartice s imenom, prezimenom i titulom, potvrdila je i Ivana Kopjar iz Hrvatske liječničke komore.

- Liječnike stalno upozoravamo da su dužni nositi identifikacijske kartice. Propisuju se na razini svake ustanove - rekla je.

Pogledajte i galeriju: Događa li vam se ovo s bradavicama? Doznajte što to znači za vaše zdravlje

Okrugli stol o pravima pacijenata Na što možemo utjecati i što možemo promijeniti?
1/9

Komentara 2

DU
Deleted user
19:55 19.01.2018.

Najmanje me brine identifikacijska kartica; u bolnici dobiješ povijest bolesti koji potpisuje i žigom ovjerava liječnik koji te pregledao, liječio, operirao, prematao...Ali da nezainteresirano prijeđu preko tvoje izjave da npr. imaš upornu bol tu i tu, u takvim i takvim okolnostima ili da se ne možeš naspavati godinama, vječno umoran, zaspiš u busu, tramvaju, pa se nekon 20 godina utvrdi da imaš tešku apneu, ukratko - ti govoriš o simptomima a oni briju svoj film i posve ignoriraju tvoja pitanja i molbu za pomoć....Što s tim? Ili kada ti za starog roditelja kažu; ma nema smisla da taj prijelom saniramo tako, to je stara osoba pa nema smisla. Kao što, ako imaš iznad 55 nema liječenja multiple?! A da se riješimo svih iznad 50?

DU
Deleted user
18:02 18.01.2018.

To bi bilo jako lijepo da, kad već doktor zna i moju težinu, da bar znamo kako se zove kad se razgovaramo. a ne da vidim ime tek kad dobijem nalaz u ruke. Čart izuzecima, kad već imam svog doktora. No, mene puno više brine manjak volje za odgovaranjem na pitanja. Mene je jedan jako poznati gastro liječnik s Rebra doslovce izbacio iz anbulante s izjavom da mene "to" ne treba zanimati jer on sve zna o tome. A prije 10 dana na dermi na Šalati isto nisam dobila odgovore na svoja pitanja. Pa lijepo molim da poradite na "pacijent pita, a doktor daje odgovor".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije