Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korisno

Liječnica podijelila savjete za ublažavanje mamurluka koji se javlja nakon blagdanskih druženja

Shutterstock
07.12.2021.
u 13:28

Ako nemate vremena ležati u krevetu i odmoriti, odite na svjež zrak ili odradite kratku tjelovježbu.

Prosinac je mjesec u godini kada se ljudi najviše okupljaju, druže i slave, a uz navedeno nerijetko ide i alkohol. Zalomi se koja čašica previše, pa prvo sljedeće buđenje nakon toga i nije baš najugodnije. Glavobolja, mučnina, umor - glavni simptomi mamurluka koji cijeli jedan dan pretvore u razvlačenje po krevetu i odmaranje. 

Ne postoji nikakav lijek koji može ukloniti simptome, ali liječnica Carol Cooper kaže da postoje neki koraci koji će ublažiti cijelo stanje. 

"Glavobolja se javlja zbog dehidracije, mučnina i bolovi zbog iritacije crijeva, a umor zbog niske razine šećera u krvi. Nema magičnog lijeka, ali ima par savjeta koje možete primijeniti kroz dan mamurluka kako bi vam bilo lakše."

Voda
Jako je bitno da unesete dovoljno tekućine nakon konzumiranja alkohola. Što prije krenete s ovim korakom, to ćete se prije riješiti glavobolje. "Zapravo bi bilo poželjno da vodu počnete piti već uz alkohol, prije spavanja i odmah nakon buđenja."

Tablete
"Uzmite jedan ibuprofen koji će smanjiti glavobolju i ukloniti bolove u trbuhu. Obavezno pojedite nešto prije tablete."

Ugljikohidrati
Jelo bogato ugljikohidratima podići će razinu šećera u krvi koja je pala tijekom konzumacije alkohola. "Neki vole pojesti porciju pomfrita, ali ako vam je to preteško za želudac i trbuh, odaberite tost s medom, lagani sendvič i slično."

Lud je za Božićem, pa je okitio kuću s 30.000 lampica: "Samo želim usrećiti ljude"

San
Jako je bitno da se odmorite i naspavate, pa ako nemate nikakve planove, posao, fakultet ili ponovna druženja, provedite dan u krevetu. "Kratko drijemanje može čak ukloniti sve simptome mamurluka."

Svjež zrak
Ako, pak, nećete provesti dan u krevetu i odmarati, izađite na svjež zrak, u neku laganu šetnju. Pomoći će kod glavobolje i onog osjećaja "teške glave". 

Tjelovježba
Mnogi će se jako teško odlučiti na ovo, ali znojenjem ćete izbaciti sve toksine iz tijela, istegnuti i zagrijati mišiće i "prodrmati" organizam. Naravno, nemojte se tjerati i raditi neke preteške treninge - lagano trčanje, razgibavanje, vožnja biciklom bit će sasvim dovoljni, prenosi The Sun.

Vino za srce, a šampanjac za mozak? Doznajte zašto su dobra ova alkoholna pića

1/6
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije