Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Liječenje raka dojke učinkovitije ako se lijek Herceptin počne davati prije operacije tumora

18.12.2008.
u 15:49

Lijek Herceptin za liječenje raka dojke daje ženama s uznapredovalim rakom dojke HER2 na okolno tkivo (mišić, limfni čvorovi) puno bolju prognozu za izliječenje ako se počne davati prije kiruškog zahvata otklanjanja tumora, pokazali su rezultati najnovije kliničke studije u kojoj je sudjelovalo 228 bolesnica, predstavljenoj ovoga mjeseca na simpoziju o raku dojke u San Antoniu, priopćeno je iz farmaceutske kompanije Roche.

Rak dojke HER2 naročito je agresivni oblik te bolesti, a bolesnice su suočene s velikim rizikom od povrata bolesti i kratkim očekivanim životom.

Konačni rezultati tzv. NOAH studije treće faze pokazali su da je Herceptin gotovo upola smanjio relativni rizik povrata bolesti, dok je lijek u kombinaciji s kemoterapijom u cijelosti otklonio tumor kod dvostruko više pacijentica.

Jedan od ciljeva predoperativnog liječenja žena s rakom dojke jest da se poboljša lokalna kontrola tumora radi olakšavanja kirurškog zahvata te odredi osjetljivost tumora na određeno liječenje.

Rak dojke je najčešća maligna bolest u žena. U svijetu oboli godišnje oko milijun žena, a umre njih oko 400 tisuća.

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke tipa HER2 oboli oko 150 žena. Godišnja terapija Herceptinom stoji oko 200.000 kuna. Lijek se nalazi na Listi posebno skupih lijekova HZZO-a i za pacijentice je besplatan.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije