Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
recepti poznatog chefa

Po preporuci Filipa Horvata: Lagani ljetni obroci od rajčice i burrate, lubenice i kozica, ribe i kukuruza

Privatni album
28.06.2022.
u 07:00

Zašto ne pripremiti neko jelo od pesta? Pesto može biti od bosiljka, metvice, pinjola, origana, timijana... Sve je sezonski i svježe. Rajčica je skladna gotovo sa svim sirevima - od burrate, mozzarelle, kozjeg svježeg sira nadalje. Slobodno eksperimentirajte, teško da ćete pogriješiti

Tijekom dugih ljetnih dana i vrućih vikenda ljudi se često pitaju što je najbolje kuhati kad temperature dosežu rekordne razine. Česti su “recepti” koji su, zapravo, cjelodnevni projekti kao što je roštiljanje. S obzirom na to da smo u razdoblju godine s obiljem svježih namirnica, razmišljamo otprilike ovako: ljeto je, pojest ću sve što želim. Taj pristup zahtijeva vrijeme, angažman i puno znoja.

I dok su rebarca, svinjetina, ramsteci i drugi komadi s roštilja pogodni za ljeto, a hamburgeri i salate s majonezom mogu biti zgodni za vikend ili kao povremene poslastice, ništa od toga nije sasvim adekvatno tražite li nešto baš jako jednostavno za pripremu, odnosno zadovoljavajuće za dane kad nije vikend i kad nemate dovoljno vremena za pripremu baš svega.

Meso za roštilj, primjerice, moramo početi marinirati dan prije pa ga tek potom peći, a u tjednu nam, realno, trebaju lagana, jednostavna jela pogodna za ljetne vrućine kako se tijekom pripreme ne bismo u kuhinji odveć oznojili.

Kroasan u Italiji, jaja u Indoneziji... U ovoj zemlji se jede najzdraviji doručak:

1/10

Na primjer, sezona je rajčica pa je najbolje i najlogičnije pozabaviti se jelima od tih ukusnih plodova. Krenimo redom. Zašto da ne napravimo neku verziju salate s burratom, bosiljkom, cherry rajčicama, maslinovim uljem i cvijetom soli? Jednostavno, osvježavajuće, fino i ne zahtijeva puno vremena. Rajčica je skladna gotovo sa svim sirevima - od burrate, mozzarelle, svježeg kozjeg sira nadalje. Slobodno eksperimentirajte, teško da ćete pogriješiti.

Foto: Privatni album

S ljetom nam je došlo i jedno iznimno osvježavajuće voće, lubenica. Jako je zahvalna namirnica, pogotovo za salate, pa tako možemo raditi salatu od lubenice, feta sira, metvice i limunova soka, a ja volim volim lubenicu i s kozicama. U tom slučaju, lubenicu serviram svježu, pa na nju stavim laganu ljutkasto-hrenastu majonezu od wasabija. Kozice paniram u panco mrvicama i pržim. Koristim panco mrvice jer one prije postanu hrskave, a kozice iznutra ostanu lagano sirove što je dodatni plus jer će kozice zadržati fini, svježi mineralno-morski okus, neće postati presušene, a ujedno neće upiti ni previše ulja od prženja. Nadalje, svježa lubenica može se jesti i uz lagani tartar od bifteka! Probajte. Jako zanimljiv spoj okusa, uz preporuku da se u tom slučaju tartar začini sezamovim uljem.

Kad su glavna jela u pitanju, uvijek bih predložio pileća prsa pečena i servirana uz neki ljutkasto-slatkasti umak, a uz to samo lagano pečene mahune.

U ovo doba godine imamo raskošnu ponudu svježega začinskog bilja. Zašto ne napraviti neku pastu od pesta. Pesto može biti od bosiljka, metvice, pinjola, origana, timijana... Sve sezonski i svježe. Pesto možemo koristiti u bilo kojem trenutku.

A riba? Naravno! Uz filet ribe, primjerice, možemo staviti kuhani kukuruz premazan s malo limete i čilija, provjereno fantastična kombinacija. Jednako zanimljiv i dobar prilog ribi mogu biti i padron papričice koje na tavi samo zapečemo i pospemo s malo češnjaka i maslinova ulja. Istini za volju, svi ovi prilozi odlični su i za vikend uz roštilj. Probajte. Iako su malo drukčiji, čine bitan pomak od klasičnog krumpira i povrća sa žara.

Foto: Privatni album

Juha ljeti? Zašto ne? Razmislimo o juhi od kukuruza s majonezom od škampa ili o brzo pripremljenoj gazpacho juhi koju ćemo obogatiti dodavši joj navrh samo malo aceta i maslinova ulja. Deserti. U idealnom smo, najboljem vremenu za voćne kolače. Možemo ih raditi od malina, borovnica, bresaka, marelica…, a uz njih posluživati razne sladolede. Lagane kreme ljetni su hit. Najkraće, ljetni režim ispravne prehrane uključuje sve što je osvježavajuće i lagano. Dakle, jednostavno. Nadam se da sam vam s ovih nekoliko ideja, citirajući neka iskustva azijske i južnoameričke kuhinje, pogotovo peruanske, pomogao da pripremite malo drukčije obroke tijekom ovih vrućih i često sparnih ljetnih dana.

Kako se riješiti muha u domu za vrijeme ljetnih vrućina?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije