Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet

Kupnja bicikla jeftinijeg od 1500 kuna velik je rizik

Ivan Ivezić
Daniel Kasap/PIXSELL
20.04.2012.
u 15:00

Niska cijena znači da su mnogi dijelovi na biciklu napravljeni od materijala koji se lako trgaju, troše i samim tim dovode u pitanje trajnost bicikla

Pri kupnji bicikla mnogima je cijena odlučujući čimbenik. Trenutačno na hrvatskom tržištu dominiraju bicikli proizvedeni na kineskom tržištu, a njihove cijene kreću se od 300 pa do pet tisuća kuna.

Stručnjaci za biciklizam upozoravaju da cijena treba biti samo jedna od kategorija pri odluci. Posebno treba izbjegavati kupnju jeftinog bicikla čija je cijena niža od 1500 kuna jer ona nosi i veliki rizik po kvalitetu dvokotačnog prometala, što ističu stručnjaci, može donijeti u krajnjem ishodu znatno više štete nego koristi.

– Ne može se za malo novca dobiti kvalitetan bicikl. Jer niska cijena znači da su mnogi dijelovi na biciklu napravljeni od materijala koji se lako trgaju, troše i samim tim dovode u pitanje trajnost bicikla, ali i njegovu sigurnost u prometu – ističe Ivan Ivezić, dugogodišnji biciklist i trener u zagrebačkom triathlon-klubu Zrinski Novatec.

Prva rupa na cesti – pravi problem

Upozorava kako su na mnogim jeftinim biciklima nekvalitetni materijali ugrađeni, primjerice u vrlo važne funkcionalne dijelove, poput felgi kotača ili nosača pedali.

– Kada je nosač pedale napravljen od nekvalitetnog materijala, događa se njegovo pucanje, što je posebice opasno pri velikim brzinama. Pucanje onemogućuje kočenje što može dovesti do ozbiljnih padova. Nekvalitetni materijali rabljeni za pravljenje felgi kotača također vrlo brzo pokazuju svoju "poroznost", dovoljna je vožnja po neasfaltiranoj cesti i malo da se felga trajno iskrivi, ocjenjuje Ivezić.

Zbog iskrivljenja felgi stradavaju i ostali dijelovi bicikla, a i cijela stabilnost dolazi u pitanje. Kočenje na tako iskrivljenom kotaču teže je obaviti jer se ne koči ravnomjerno. Nakon 100 kilometara pređenih s jeftinim biciklom vrlo brzo na vidjelo izađu sve njegove boljke, ali često i razočaranje vlasnika zbog potrošenih manje kuna za kupnju kvalitetnog bicikla.

Pri kupnji bicikla osim njegove cijene treba voditi računa o namjeni. Većina ljudi rabi bicikl radi razonode ili prometovanja, zbog čega je gradski bicikl (City bike) najprimjereniji.

Riječ je o biciklu koji ima blatobrane kako za kišnog vremena ne bi na odjeću nabacivali blato ili vodu, ujedno posjeduje nerijetko i zadnji držač (popularni pak treger) za stvari, ali ima i veće kotače te šire gume. Kada se jednom odlučite na kupnju bicikla, onda ga treba kupovati bicikl prema visini osobe koja će ga koristiti, pojašnjava Ivezić oslikavajući kako je kupnja bicikla poput kupnje cipela, svakome mora pristajati njegov broj, u ovom slučaju visina.

Paziti na visinu vozača

– Često se kupi, posebice djeci, premali bicikl pa se računa kako će se on namjestiti dizanjem ili spuštanjem upravljača ili sica, no to je pogrešno. Svaki prodavač pomoći će izabrati prema visini i odgovarajući bicikl, što je nužno kako tijelo ne bi patilo zbog lošeg odabira, savjetuje trener triathlon kluba Zrinski Novatec.

To prije svega znači ne kupovati bicikl na kojemu će vozač biti zgrbljen. Dogodi li se da djetetu nabavimo premali bicikl, pojedine mišićne skupine vrlo će brzo početi trpjeti posljedice našeg lošeg odabira, a užitak u bicikliranju postat će našem mališanu noćna mora i veliko nezadovoljstvo.

Ključne riječi

Komentara 3

JU
jazmi udri manje
20:44 20.04.2012.

Koji smijeh,prije dvadesetak godina smo se smijali Kinezima da su još na biciklama,oni danas voze aute a mi prelazimo na bicikle. Sada će se Kinezi smijati nama, jer smo na razini Kine prije dvadeset godina:))))

AM
AMIQIW
14:09 22.04.2012.

Ne znam kaj je smijesno? Oni su se vozoli na biciklima jer drugo nisu imali. Kad skuze koliko to zagaduje okolinu i koliko je skupo, budu opet presli na bicikle...

NE
nergal
15:07 22.04.2012.

Koje generaliziranje! Imam već godinama bajk koji je koštao manje od 1000 kn i sasvim me dobro služi. Radim par stotina km godišnje i nisam imao nikakvih većih ulaganja u njega.. Ovisi koliko ćete ga često koristiti i za kakve terene. Za rekreativnu vožnju vikendom, odlazak do dućana ili pošte vam ne treba ništa skupo. Pa pogledajte si snimke iz Nizozemske, biciklističke utopije, nećete vidjeti puno skupih bicikala za razliku od Zagreba. Čini mi se da i bicikli sve više postaju statusni simboli kod nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije