Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Male tajne

Kultne slastičarnice otkrile su nam tajnu: Ovim slasticama oduševit ćete goste

Kuharice
Foto: Shutterstock
1/6
13.12.2019.
u 14:04

Naučite super recepte u kojima smo spojili narodno i moderno

Neki ih vole raditi “po starinski”, onako kako su to radile njihove majke i bake. Pa iz njihove pećnice oko blagdana miriši orehnjača, makovnjača, medvjeđe šape ili medenjaci. No ima onih koji svoje slastičarsko iskustvo vole obogatiti nečim novim, pa im njihova kuhinja oko Božića i Nove godine posluži kao poligon ili laboratorij u kojem isprobavaju poneki novi recept koji doživljavaju kao izazov. Upravo smo zato, kad smo počeli osmišljavati koncept za “Slatku adventsku kuharicu”, odlučili u nju staviti i tradicionalne deserte, ali i one koji bi mogli spadati u prava mala jestiva remek-djela.

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Tako će ih barem doživljavati vaši gosti kad ih na tanjurićima ili pladnju donesete na stol. U prvom dijelu kuharice su oni prvi – tradicijski kolači, a tu se mogu naći recepti za već spomenute i neizostavne orehnjaču I makovnjaču, no i za išlere, Sacher tortu, fritule, rum kuglice, medene pite, mađarice... Drugi dio kuharice rezerviran je, pak, za maštovite slastice koje su, iako im je baza slična njihovim starijim “rođacima”, moderirane barem svojim oblikom. Stoga su ovdje kolačići u obliku soba Rudolfa sa svjetlećim nosom, cupcakesi, odnosno uglađeniji i izgledom dorađeniji muffini u raznim božićnim oblicima, ali čokoladna kućica koja izgleda kao da je "ispala" iz "Ivice i Marice".

Foto: Shutterstock

U sastavljanju slatke kuharice pomogle su nam dvije zagrebačke slastičarnice – iz jedne od najstarijih u gradu, kultnog “Jakšića” iz Zvonimirove, otkrili su kako rade starinske kolače po receptu djeda Ivana, osnivača ove slastičarnice, a dobili smo ih i iz Magnolije, koja je posljednjih godina postala poznata po slasticama modernog i raskošnog okusa te dizajna. Svoju verziju i jednih i drugih pokazala je i blogerica Slatkog svijeta Jannette Razum. U slanoj kuharici je svoje recepte ustupila i Lana Klingor Mihić, pa možete pročitati i pripremiti tučeni i bakalar na jušno kako to ona čini, ali i puricu s mlincima i francusku salatu.

Foto: Shutterstock

Svoje recepte nam je dala i Sanja Doležal. Što se za blagdane sprema u zagrebačkim Gračanima otkriva Dubravka Štrković, starosjedioc tog kvarta, čija obitelj tamo živi već generacijama, a ima i nekih gotovo zaboravljenih jela, poput vodenjaka – kiflica koje se rade tako da se tijesto potopi u hladnoj vodi. Tu su i recepti za tenku gibanicu, kukuruznu zlevku, odojak, a gospođa Dubravka objašnjava i kako napraviti domaće mlince. Starinske recepte iz cijele zemlje imaju i Karmela Karlović i Sanja Mikša iz Kuhaone, u kojoj turiste uče kako spraviti specijalitete hrvatske kuhinje, a pašticada, arambašići, perkelt od smuđa, bračka janjetina i žgvacet od kokoši tek su neke od delicija.

Foto: Shutterstock

Slanu adventsku kuharicu s receptima Lane Klingor i Sanje Doležal pronađite kao dar uz Večernji list u ponedjeljak 16. prosinca, a Slatku adventsku kuharicu u utorak 17. prosinca, također kao poklon svim čitateljima!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije