Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istrian Gourmet Fest

Kulinarska pripetavanja Štajeraca i Istrijana u Umagu

kuhanje
Tanja BOŽIĆ/VLM
26.07.2011.
u 15:51

Mlade kuhare i kuharice, članove JRE-a, inspirirale su autohtone namirnice njihovih regija, a vinima ih je pratio Ivica Matošević, kralj istarske malvazije

Gdje su granice kulinarskih kombinacija i postoje li one uopće te kako od najjednostavnijih namirnica uz pregršt mašte nastaju delicije od kojih se i najfinija nepca osjećaju počašćena pokazali su mladi  kuhari, članovi prestižne cehovske asocijacije JRE (Europsko udruženje mladih kuhara) na sinoćnjoj gala večeri Istrian Gourmet Festivala na ATP Studena u Umagu.

Autohtono kao inspiracija

Štajerska i Istra spojile su se u gastronomskom pripetavanju, a vrsni kuhari s obje strane nizali su sljedove jela koja su – svako za sebe – predstavljala njihove regije u malome.  Štajerci Sonja i Richard Rauch, sestra i brat koji nastavljaju obiteljsku tradiciju visokog kulinarstva u restoranu Steira Wirt u Trautmannsdorfu nedaleko od Graza, dojmljivo su jelima iz svoje regije pratili Zorana Čovanova i Tea Ferneticha iz gourmet-restorana San Rocco u Brtonigli.

Mladi članovi JRE-a pokazali su koliko minimalizam i kreativnost u tanjurima može biti i više od pozivnice svima koji u putovanjima i odmoru vide i žele više od pukog izležavanja na suncu. Upoznavanje regije kroz tanjur, žlicu i čašu moto je novih turista koji dolaze u Istru.

Istarska fantazija, prva kreacija Zorana i Tea, kuharskog tima iz San Rocca, spojila je gazpacho, repiće škampa omotanih u lardo te skutu. Pratila ih je Matoševića Alba Robinja 2006. koju su raspoloženi gosti u šali nazvali "robinja koja daje na pancetu" zbog bačve akacije.

I Austrija ima more...

Štajerski odgovor  na ovo bio je file smuđa iz jezera Neusiedler, poznatog i kao austrijsko more, s ječmom, telećom glavom i rotkvicom.

Matošević je za ovo posve konkretno jelo, bez obzira na estetiku i minimalizam porcije, odabrao Grimalda Bijelo 2009.

Gostima, a za stolovima su sjedili restorateri, sve redom glave okrunjene Michelinovim zvjezdicama, San Roccov tim oteo je uzdah domaćim tortelinima punjenim mesom od boškarina, pastom od sušenih pomidora i ponovno Matoševićom Albom Antiqua 2008.

Dok su se dojmovi slijegali, mladi par štajerskih kuhara objasnio je kako na njihovu imanju neopterećeno, u ekološkom okruženju pod krošnjama hrastova trčkara i valja se 800 praščića, te su u idućem slijedu poslužili kare od odojka Johann začinjen korabom, crnim kimom i potočarkom. Ovo pravo kontinentalno jelo – dok su gosti zaboravljali na priču o veselim praščićima – pratila je crna Grimalda iz 2009.

No, da i Fernetichima  imanje i rad na njemu nisu strani pokazali su na desertu. Iako je planirao ubrati smokve, no omela ga je kiša, Teo je nabavio kruške, Zoran ih je skuhao ih u muškatu te su ih poslužili na keksu od lješnjaka s domaćom skutom i lavandom dok su gosti nazdravljali Pommery Brut Roseom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije