Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stražari slavnih vremena

Kule i zidine s kojih se čuje prošlost i vidi budućnost

Stražari slavnih vremena
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/5
30.11.2020.
u 12:24

Nekada središta političke, vojne i gospodarske moći, a danas atraktivna izletišta koja ne smijete zaobići

Gotovo da nema većeg mjesta u Karlovačkoj županiji koje nema svoj dvorac, stari grad ili kuriju koja podsjeća na davna vremena, na ozaljsko-frankopanske plemiće i ostale obitelji koje su imale svoje rezidencije i u ovom kraju. Jedan od najljepših dvoraca koji podsjeća na svu raskoš tog vremena i na moć Zrinskih i Frankopana jest dvorac u Bosiljevu, koji vidite i s autoceste A1 kod istoimenog čvora.

Iako dvorac trenutno nije u funkciji, bez daha će vas ostaviti njegova raskošna arhitektura, brojne dvorišne zgrade, široko stepenište na ulazu, ali i ostaci uređene šetnice, pogled na okolne šume, ceste, mjesta. Općina održava okoliš, tako da je u svako doba godine moguće doći i uživati u pogledu. S autoceste će vas pozdraviti i stari grad Novigrad koji je djelomično obnovljen, a do kojeg ćete doći prelaskom preko drvenog mosta u istoimenom mjestu starog stoljećima, kao i sam dvorac do kojeg se uspinjete cestom na vrh brda s kojeg imate pogled na dolinu i gospodarske objekte nekadašnje rezidencije Frankopana.

Na drugom kraju županije, u Ribniku, možete u središtu mjesta razgledati kružni stari grad, takozvani wasserburg. Odličan primjer srednjovjekovne arhitekture, jedinstven primjer gradnje starog grada u nizini, koji se branio na način da se kanal uokolo punio vodom, pretvarao u ribnjak, odnosno jezero, pa je dvorac zapravo bio na otoku usred jezera, pravi ‘dvorac na vodi’ do kojeg se dolazilo pokretnim mostom. U Ogulinu je stari grad smješten usred tadašnjeg vojnog grada pretvoren u muzej, pa je razgledavanje grada posebno zanimljivo. Tim više što se u dijelu gradine nalazi i hotel i restoran Frankopan gdje se možete okrijepiti.

Ostaci Napoleonova magazina u Slunju oduševit će vas izgledom i lokacijom na vrhu brda kod ulaza u Slunj s karlovačke strane, s kojeg možete vidjeti i obližnje Rastoke, te uživati u gastronomiji u modernom restoranu izgrađenom pored magazina. U neposrednoj su blizini i Rastoke, popularno nazvane ‘male Plitvice’ gdje možete vidjeti moćnu igru vode koja se prelijeva preko sedrenih barijera, a koju su nekada mještani koristili za pokretanje mlinova. Stari grad Dubovac u Karlovcu trenutno je jedini od starih gradova u županiji koji je čitav u funkciji.

Osim kao mjesto na koje možete došetati i s platoa ispred gradine uživati u pogledu na grad, taj pogled možete dodatno obogatiti ako se popnete na vidikovac u Branič-kuli gdje možete razgledati i izložbu o povijesti Dubovca i Karlovca, a onda i uživati u pogledu na grad i daleku okolicu. U starom je gradu i restoran i kafić, tako da možete kušati odličnu domaću hranu u romantično uređenom prizemlju Starog grada, te dvorištu utvrde.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije