Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Kuhari otkrili: Svaka vrsta luka reže se i dinsta drugačije, evo kako

luk
screenshot/facebook
03.02.2021.
u 14:30

Kažu da bi ovoj namirnici trebalo posvetiti puno više pažnje tijekom kuhanja.

Onima koji nisu vješti u kuhinji vjerojatno je svaki luk isti i ne primjećuju neku veliku razliku u jelu kada ga dodaju, ali kuhari su nedavno otkrili da bi tom sastojku trebali pridavati više pažnje. Nije svejedno koju vrstu dodajete u koje jelo, kako je režete ni dinstate, kažu za cooktopcove.com i otkrivaju sve trikove kod pripreme ovog, u mnogim jelima, omiljenog sastojka za dodavanje posebne arome.

Ljubičasti luk - nije baš dobar za kuhanje, bolji okus imat će ako ga dodate u hamburger ili sendvič, kao dodatak mesu koje pripremate na roštilju ili u salati. Ima znatno manje šećera od žutog luka i pun je antioksidansa koji smanjuju rizik oboljenja od raka. Kuhari kažu da ga režete na kolutove i da svaki kolut potom razdvojite prstima.

Slatki luk - razlika između ovog i žutog luka u izgledu je gotovo neprimjetna, kod slatkog je kora malo više narančasta. Ima puno blaži okus od ostalih vrsta, pa je najbolji izbor ako želite jesti sirovi luk uz, recimo, ćevape, a možete ga koristiti i za umak od rajčice jer sadrži dosta vode. Trebalo bi ga rezati na trakice.

Žuti luk - najčešće korištena vrsta kod kuhanja, ima najjači okus od svih i odličan je izbor kada trebate karamelizirati luk za neko jelo jer sadrži dosta šećera. Režite ga na sitne kockice.

Nemate okrugli papir za pečenje? Evo kako ga napraviti u samo par sekundi!

Srebrenac - najbolji izbor za meksička jela i salate, ali i kao dodatak na pizzi jer je najhrskaviji od svih vrsta, ali i najzdraviji jer ima protuupalna svojstva. Reže se na trakice.

Luk kozjak - male i uske glavice ovog luka slatkog su i ne baš intenzivnog okusa, pa je najbolji izbor za pripremu svježih umaka. Režite ga na trakice.

Mladi luk - iako ga je najbolje jesti sirovog, može se koristiti i za kuhanje, i to zajedno sa zelenim dijelom. Obavezno se reže na kolutiće.

Kuhari su podijelili i nekoliko uputa za dinstanje. Prvo, režite luk tako da su otprilike svi komadići jednake debljine i veličine. Radite to ručno jer razne sjeckalice i blenderi ga u tren pretvore u kašu, a onda se nikako neće moći karamelizirati. Dinstajte na suncokretovom ili maslinovom ulju, a možete koristiti i mast. Luk dodajte u tavu tek kad se dobro zagrijala, stavite na laganu jačinu i miješajte drvenom kuhačom. 

Kako jednostavnije oguliti češnjak? Ovaj trik zaludio je Twitter:

luk
1/4
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije