Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI STANDARDI

Kuće bez fasade u Hrvatskoj postaju nacionalni problem

Kuće bez fasade
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/4
10.02.2021.
u 16:03

Energetsko siromaštvo predstavlja jedan od ključnih problema današnjice. Uz kontinuirani porast cijena energije, sve više kućanstava suočeno je s problemima u podmirivanju računa za energiju te biva prisiljeno živjeti u energetski neadekvatnim uvjetima i smanjivati životni prostor zimi.

Za razliku od drugih zemalja Europske unije, u Hrvatskoj je i dalje intenzivno prisutan problem nedostatka fasada na privatnim kućama. Nepostojanje pročelja na objektima, odredbom se uredilo 2013./2014. godine kada je donesen Zakon o gradnji koji u nekoliko razreda sugerira obvezu uređenja fasade i okoliša.

Spomenuti zakon je označavao prekretnicu u graditeljstvu, čime se pojednostavio proces dobivanja dozvole uz minimalnu dokumentaciju. Njime se olakšalo investitorima, jer su se građevinske dozvole počele izdavati bez reguliranja komunalnog i vodnog doprinosa, ali je investitor osam dana prije početka gradnje obvezan dokazati kako je riješio to pitanje. Građevinska dozvola po novom zakonu vrijedi tri godine, odnosno gradnja se mora započeti u spomenutom roku.

Kako bi se uspješno reguliralo provođenje zakona, svaki vlasnik novogradnje ima određeni rok za postavu fasade. Tako je zakonski određen rok za obiteljske kuće u trajanju od pet godina ili deset godina kada su u pitanju zgrade. Ako se ti rokovi prekorače, posjedniku nekretnine prijeti kazna od tri tisuće kuna mjesečno.

Prethodno navedenim zakonom uspješno se uredilo pitanje gradnje isključivo objekata nakon 2014. godine, što znači da se na vlasnike starih kuća bez fasade ne odnosi zakon, novi rokovi i propisane kazne. To otvara novu problematiku, jer će mnoga naselja diljem Hrvatske, kao i u samom glavnom gradu i dalje ostati s nedovršenim kućama koje tako stoje desetljećima.

Energetska obnova obiteljskih kuća

Obiteljske kuće čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj koji je odgovoran za 40% ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini. Najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili imaju samo minimalnu toplinsku izolaciju (energetski razred E i lošiji). Takve kuće troše 70% energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode, a mjere energetske učinkovitosti mogu značajno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60% u odnosu na trenutnu.

Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donijeli su 27. ožujka 2014. godine Program energetske obnove obiteljskih kuća, kojeg provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Cilj Programa je povećanje energetske učinkovitosti postojećih kuća, smanjenje potrošnje energije i emisija CO2 u atmosferu te smanjenje mjesečnih troškova za energente, uz ukupno poboljšanje kvalitete života.

32 milijuna kuna namijenjeno je za financiranje energetske obnove obiteljskih kuća građana koji su u opasnosti od energetskog siromaštva
Foto: Damir Špehar/Pixsell

Građanima se s do 60% bespovratnih sredstava sufinancira povećanje toplinske zaštite svih elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora: energetska obnova vanjskog zida, stropa, poda, krova, zamjena stolarije ovojnice grijanog prostora novom te cjelovita energetska obnova, koja podrazumijeva kombinaciju mjera na vanjskoj ovojnici i ugradnje sustava za korištenje OIE.

Od ukupnog iznosa od 203 milijuna kuna predviđenog za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, 32 milijuna kuna namijenjeno je za financiranje energetske obnove obiteljskih kuća građana koji su u opasnosti od energetskog siromaštva. Prema socijalnim kriterijima, utvrđenima u Izmjenama programa koje je u svibnju na inicijativu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja usvojila Vlada RH, Centri za socijalnu skrb će koordinirati energetske certifikate kako bi najugroženijim građanima pomogli u prijavi. Predviđene mjere energetske obnove i trošak energetskih certifikata tim građanima će biti financirane u potpunosti od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Kuća bez fasade je kao kuća bez dna

Kod kuća bez fasada, karakteristično je kako se toplina teško zadržava u prostorijama, stoga je potrebno mnogo energije kako bi taj prostor ostao ugrijan i udoban za život. Iz tog razloga godišnji troškovi energetske potrošnje prosječnog kućanstva koje živi u kući bez fasade, mogu se popeti do vrtoglavih 15.000-16.000 kn. To se događa iz razloga što energiju kao takvu koriste za zagrijavanje prostora zimi, ali i radi njegovog hlađenja ljeti.

Osnovni i glavni razlog za oblaganje kuće s fasadom je štednja energije koja se pretače u smanjenje godišnjih troškova. S kvalitetnom fasadom zimi će u kući biti toplije, a ljeti svježije. Fasada zadržava temperaturu prostorije i štedi do 60% godišnje potrošnje na grijanje. Drugim riječima, ako se grijemo npr. na plin, godišnje možemo uštedjeti oko 9.000 kn, a smanjit ćemo i ljetne računi struje.

Godišnji troškovi energetske potrošnje prosječnog kućanstva koje živi u kući bez fasade, mogu se popeti do vrtoglavih 15000-16000kn
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Fasada sama po sebi štiti od vanjskih utjecaja poput temperature jer omogućava da temperatura u kući ostaje stabilnija i ravnomjerno raspoređena. Time se produžuje životni vijek kuće jer štiti njezinu konstrukciju od naprezanja kod naglih promjena temperature. Jednako tako, dobra izolacija sprječava zadržavanje vlage na zidovima, a time i stvaranje neugodnog mirisa i pojavu plijesni. U konačnici, ako želimo čuvati intimu svoja četiri zida za sebe, dobro je imati kvalitetnu fasadu. Susjedi ne moraju slušati kako provodimo svoju svakodnevicu, a ne moramo niti mi slušati njih. Također, možemo mirnije spavati bez vanjske buke. Osim praktičnih razloga fasada je prvo što primijetimo na objektu i time predstavlja lice našeg doma, a lijepa i kvalitetna fasada podiže vrijednost kuće.

Kako bi uspješno obložili kuću fasadom i time poboljšali kvalitetu svog života, potrebno je završiti radove na objektu - žbukanje, podopolagačke radove, keramičarske radove i sl., minimalno mjesec dana prije stavljanja fasade. Također moraju biti gotovi svi krovopokrivački i krovno limarski radovi te svi prozorski okviri i okviri vrata moraju biti ugrađeni.

Stručnjaci navode kako je vrijeme trajanja radova najčešće između 20 i 30 dana jer ovisi o vrsti i kvadraturi kuće, ali redovno preporučuju upravo proljeće i jesen kao idealno godišnje doba za oblaganje kuće fasadom.

Postoji nekoliko vrsta fasadnih sustava, a ovisno o vašim potrebama možete odabrati specifičnu vrstu toplinske izolacije ili završni sloj. Zato JUBIZOL svojim potrošačima nudi veliki izbor fasada koje se maksimalno podudaraju s njihovim potrebama. Ako se radi o fasadi kao toplinskoj izolaciji, klijentima se daje detaljan uvid u vrijeme povrata njihove investicije uz pojašnjenja što će im sve omogućiti fasada koju su odabrali - JUBIZOL EPS, JUBIZOL Premium, JUBIZOL Strong, JUBIZOL Micro Air i JUBIZOL MW. Svaki ovaj prijedlog ima mnoštvo prednosti, stoga samo trebate izabrati onaj koji vam najviše odgovara.

Kuća postaje dom u kojem je život zimi napokon topao i ugodan
Foto: Shutterstock

JUBIZOL je idealno rješenje jer njihovim fasadama štedite, čime se računi za grijanje i hlađenje osjetno smanjuju te se takvom uštedom fasada isplati u samo nekoliko godina. S njihovim proizvodima, kuća postaje dom u kojem je zimi toplo i time iziskuje manje grijanja, dok je ljeti svježije i tako manje koristite uređaje za hlađenje. Miris vlage više nikome neće smetati, kao niti plijesan na zidovima, čime se poboljšava zdravlje svakog člana kućanstva. Život u vlastitom domu je ljepši jer više nećete čuti svaku riječ i pokret vaših susjeda, a svatko tko će se približavati kući vidjet će lijepo pročelje koje se uklapa u svoju okolinu.

Krajnje je vrijeme da se okrenete energetski učinkovitoj gradnji i time sebi i svojim najbližima osigurate topao, ugodan i lijep dom.

Sadržaj omogućio JUBIZOL.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije