Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natjecanje u Bologni

Krešo Gulija: Moj sladoled s tri vrste preljeva očarao je žiri

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/8
05.08.2017.
u 10:30

Slastičar Krešo Gulija svojim autorskim sladoledom od nugata s tri vrste preljeva oduševio je novinare na Gelato World Touru

Sladoledi su mi puno zanimljiviji od kolača. Kolač se radi točno po receptu i uvijek mora biti isti, dok se kod sladoleda može manevrirati i improvizirati. Uvijek možeš dodati neki sastojak i dobiti nešto sasvim novo – objašnjava mladi slastičar Krešo Gulija dok u svojoj zabočkoj slastičarnici ‘Tri užitka’ spretno razmazuje drugi sloj preljeva na svoj autorski sladoled istoimena naziva.

Mora biti brz i precizan jer nakon svakog preljeva sladoled ide na hlađenje kako se slojevi ne bi pomiješali. Minuta-dvije predaha pa onda sloj sladoleda, treći preljev, opet kratko hlađenje pa dekoracija. Slaže po sladoledu usitnjene lješnjake, čokoladnu strugotinu, kornet, preljev pa još malo čokolade i gotovo. Završava Gulija s dekoracijom pa ponosno pokazuje ‘Tri užitka’ – sladoled koji je nakon Zagreba osvojio i međunarodni žiri.

Naime, Gulija je na europskoj završnici Gelato World Toura, međunarodnog festivala sladoleda koji se u organizaciji svjetski poznate škole za sladoledarstvo Carpigiani Gelato University 24. i 25. srpnja održao u Bologni, dobio posebno priznanje struke. Prema odluci četveročlanog stručnog žirija, pobjedu je između 20 sudionika odnio nizozemski slastičar koji je pripremio sladoled od domaćeg jogurta s malinama, lješnjacima i umakom od meda, a taj ga je sladoled odveo na svjetsku završnicu u talijanski Rimini.

– Moj su izbor ipak mliječni sladoledi ispred voćnih – otkriva Gulija. Iako je završio srednju turističko-ugostiteljsku školu, i to slastičarski smjer, pripremom sladoleda Gulija se bavi tek posljednje dvije godine. U međuvremenu je završio i studij turističkog menadžmenta, no u slastičarstvu ovaj 26-godišnjak nikako nije početnik. Zapravo, cijela obitelj Gulija u zabočkom je kraju već godinama poznata po svojim kolačima i tortama. Prvotno su se kolači mogli kupiti samo po narudžbi, no nakon pogona u Bedekovčini, otvorenog 2009., shvatili su da svoje kolače i torte moraju i pokazati. Logičan slijed bilo je otvaranje slastičarnice pa su prije nešto više od dvije godine odlučili otvoriti slastičarnicu u Zaboku.

– Zaposlena sam kao kuharica u školi, no kolači su me uvijek nekako vukli pa smo otvorili obrt. Prvo veće priznanje u slastičarstvu dobili smo za našu tortu ‘Tri užitka’. Zapravo smo sasvim slučajno bili kao gosti pozvani na sajam slastičarstva da poslušamo predavanja. Međutim, organizatori su nam dopustili i da se natječemo. Htjeli smo zapravo vidjeti gdje smo s našim kolačima i tortama, koliko smo dobri. I drugi sin, koji je završio agronomiju, sudjeluje u ovom obiteljskom poslu tako da je svatko od nas dodao nešto svoje u tortu. S tom smo tortom u Umagu odmah na prvom natjecanju osvojili srebrnu medalju – kaže Štefica Gulija.

Već iduće godine za tortu ‘Boje jeseni’ dobili su zlato, a prošle godine u slastičarsku obitelj Gulija stigla su dva zlata. Jedno za tortu ‘Četiri godišnja doba’, za koju majka i sin napominju kako je bila izuzetno zahtjevna jer je zapravo spoj četiri torte od kojih svaka predstavlja jedno godišnje doba i to su trebali dočarati izborom namirnica, a drugo zlato osvojio je njihov mignon. Za proizvodnju kolača u tvrtki obitelji Gulija u Bedekovčini trenutačno je zaduženo ukupno devet osoba, no sa sladoledima je druga priča. Osim što je otvaranje slastičarnice bio očito dobar poslovni potez, on je 26-godišnjeg slastičara odveo u sasvim drugi smjer. Naime, sladolede priprema isključivo Krešo Gulija, i to samo od prirodnih sastojaka. Njegovi sladoledi nemaju konzervansa, aditiva, E brojeva i glutena.

– Voćni sladoledi koje nudimo su sto posto prirodni. Voće uzimamo od lokalnih OPG-ova, a i namirnice za druge sladolede, kolače i torte su domaće. Srećom, imamo tu mogućnost da sve što nam treba možemo nabaviti od malih proizvođača, a dio toga i sami proizvedemo i na to smo posebno ponosni. Sir nabavljamo u lokalnoj mljekari iz Desinića, jaja su domaća, na svom imanju uzgajamo buče za naše poznate bučnice, a i brašno sami proizvodimo od pšenice koja raste na našem imanju – nabraja mladi slastičar.

Njegova europska avantura s autorskim sladoledom započela je prije nekoliko mjeseci u Zagrebu gdje je između 12 sladoleda njegov sladoled proglašen najboljim u Hrvatskoj te se kvalificirao na natjecanje u Bologni. Premda su, kako kaže, voćni sladoledi nešto jednostavniji za pripremu, ipak se odlučio žiriju predstaviti mliječnim i slojevitim sladoledom. Pobjedu mu je donio sladoled od nugata s trostrukim preljevom – od lješnjaka, bijele čokolade i tamne čokolade s komadićima vafla.

– Nije bilo nikakvih posebnih pravila oko toga kakvi sladoledi trebaju biti, a ja sam zapravo htio svojim što više dočarati našu obiteljsku tortu ‘Tri užitka’ za koju smo već dobili priznanje struke. I uspjelo je. Inače, slojeviti sladoledi jako dobro prolaze. Jesu zahtjevniji za izradu i puno rada stoji iza ovog sladoleda, ali oni i dobivaju najbolje ocjene – kaže Gulija.
Za natjecanje u Bologni trebao je ponijeti sve svoje sastojke, a za pripremu ‘Tri užitka’ imao je, kao i ostali natjecatelji, samo sat vremena. Četveročlani žiri ocjenjivao je prvo izgled sladoleda, a potom i njegov okus. Iako se nije plasirao na svjetsku završnicu, Grand finale koje će se u rujnu održati u Riminiju, Gulija nije razočaran.

– Bio sam među mlađim natjecateljima, svi drugi u slastičarstvu su već godinama. Bit će još prilika. Ako iduće godine opet bude organizirano ovo natjecanje, svakako mislim sudjelovati. Još nemam plan što ću spremati i čime ću se predstaviti, ali svakako ću pratiti što će gosti najviše jesti, ali i trendove u slastičarstvu – zaključuje 26-godišnjak. 

Komentara 1

Avatar Matija Cvetkovic
Matija Cvetkovic
23:48 05.08.2017.

Koji majstor. S 26! Superkul familija. Moram probati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije