Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez

Imate 'kratki fitilj' i brzo planete? Imamo loše vijesti za vas

Ljutnja
Foto: Thinkstock
1/5
27.11.2017.
u 11:06

Gotovo trećina ispitanih Britanaca reklo je da ima u obitelji ili među bližnjima nekoga tko ima problema s kontroliranjem bijesa, a jedan od deset priznaje da osobno ima problem.

Sve je više onih koji svoju ljutnju ne mogu držati pod kontrolom. Kratki fitilj,kako bismo rekli. 

Gotovo trećina ispitanih Britanaca reklo je da ima u obitelji ili među bližnjima nekoga tko ima problema s kontroliranjem bijesa, a jedan od deset priznaje da osobno ima problem.

Zašto je to loše, ne samo za osobe u blizini, već i za osobu koja ima problema s kontroliranjem ljutnje? 

Ljute osobe prije umiru

Istraživači sa Sveučilišta Iowa otkrili su da muškarci puni ljutnje i gorčine u dobi od 20 do 40 godina imaju više rizika da umru prije onih koji s ljutnjom nemaju problema. Znanstvenici tvrde da stres uzrokuje dugotrajno otpuštanje hormona stresa koji oštećuje DNK, a što može uzrokovati i obolijevanje od multiple skleroze. 

Borba s nesanicom

Ljutite osobe gotovo da se i ne mogu opustiti što povezuje sa sobom propbleme sa snom. Osjećaji ljutnje izazivaju jači protok krvi prema živcima i srcu što gotovo onemogućuje opuštanje. Nesanica je gotovo uobičajena kod osoba koje su pod stresom, dokazali su neuroznanstvenici sa Sveučilišta Massachusetts. 

Ljutnja uzrokuje glavobolje

Kada ste ljuti u tijelu se otpuštajuhormoni stresa, kortizol, testosteron i adrenalin što uzrokuje oticanje krvnih žila i živaca koji okružuju mozak.Taj pritisak koji tada nastaje uzrokuje glavobolju. Istraživanje u kojem su sudjelovale 422 odrasle, zdrave osobe, pokazalo je da kronične glavobolje češće imaju osobe koje su često ljute i pod stresom.

Pogledajte i galeriju koji su najčešći simptomi raka, a koje ne biste trebali ignorirati...

Ljutnja
1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije