Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski velikani

Kraljica Jelena - Mati i zaštitnica siročadi i udovica

kraljica Jelena
Wikipedia
17.07.2013.
u 14:32

U Solinu je sagradila dvije crkve – svetog Stjepana Prvomučenika i crkvu svete Marije, u kojoj je i pokopana.

Kraljica Jelena (Dalmacija, oko 900. – Solin, 976.) Najpoznatija i najveća hrvatska kraljica. Uvelike je utjecala na društvene prilike u tadašnjoj hrvatskoj državi, a i na vladavinu svoga muža, kralja Mihovila Krešimira II. koji je bio hrvatski vladar od 949. do 969.

Godine 1898. među ostacima crkve svete Marije od Otoka u Solinu pronađen je natpis s njezine nadgrobne ploče. Otkrio ga je i pročitao veliki hrvatski arheolog don Frane Bulić: “U ovom grobu počiva glasovita Jelena, koja je bila žena kralju Mihajlu i majka kralja Stjepana i držala je vlast u kraljevstvu. Dana 8. listopada u miru je ovdje pokopana godine od utjelovljenja Gospodinova 976. Ona je za života bila mati kraljevstva i postala zaštitnicom siročadi i udovica. Čovječe, kad amo svratiš pogled, reci: Bože, smiluj se duši njezinoj!”

U Solinu je sagradila dvije crkve: svetog Stjepana Prvomučenika i crkvu svete Marije, u kojoj je i pokopana. Bazilika svetog Stjepana služila je kao grobnica hrvatskih kraljeva, a predana je benediktincima na privremenu uporabu za liturgijske potrebe te kako bi molili za duše hrvatskih vladara. Crkva Blažene Djevice Marije u Solinu služila je kao krunidbena bazilika.

>>Kralj Tomislav - Snažan mladić 
i dobar ratnik

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije