Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravac liječniku

Ako vam se ovo pojavi na koži, nikako nemojte stiskati

Koža
Foto: Thinkstock
1/5
07.03.2018.
u 11:42

Najčešće se javlja na glavi (tjeme, stražnja strana vrata, lice, vjeđe ili kapci), ali moguća je pojava i na drugim dijelovima tijela.

Aterom je dobroćudna cista lojne žlijezde, obično ispunjena žućkastim sadržajem neugodna mirisa. Aterom može biti upalno promijenjen s crvenilom okolne kože i gnojnog sadržaja, a najčešće se javlja na glavi, na području tjemena, stražnje strane vrata, na licu, vjeđama ili kapcima te na drugim dijelovima tijela, na prsima, na leđima...

Manji čvorići koji se pojave na tijelu obično su bezbolni, tada je riječ o neupaljenom ateromu, a ako dođe do upale, aterom postaje bolan, a koža oko njega je topla i crvena te može doći do curenja gnojnog sadržaja.

Tada nikako nemojte pokušavati istiskati čvorić jer se takva stanja moraju riješiti kirurški. Upravo je stiskanje i odgađanje posjeta liječniku najveća pogreška koju radite kada vam se na tijelu pojavi aterom.

Nakon kirurške terapije, liječnik će propisati i antibiotik. Zbog nakupljanja gnojnog sadržaja čvorić može postajati sve veći i poprilično tvrd i bolan stoga nemojte odgađati posjet liječniku. 

Komentara 1

ZO
zokimo
13:12 07.03.2018.

Imo na vratu i guzici ali mi je lječnik sam to tiskao, a ipak je bila doktorica nježnih ruku pa mi je ček i pasali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije