Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čuvajte kožu

Koristite maramice za skidanje šminke? Stručnjaci savjetuju da odmah prestanete, evo zašto

Shuttershock
18.12.2020.
u 10:29

Dermatologinja Shereene Idris kaže da, osim što su abrazivne i grube za kožu, vlažne maramice gotovo uvijek sadrže i neke sastojke koji kožu iritiraju, a ne čine joj ništa dobro

Beauty urednica InStyle magazina Erin Lukas kaže kako je u YouTube videima na temu šminke i brige o koži primijetila kako mnoge žene, neovisno o tome koje su dobi, šminku skidaju s vlažnim maramicama. 

- Svaki se put zapitam zašto - kaže Lukas, jer i sama iz iskustva zna da imaju gori sastav od bilo kojeg drugog sredstva za skidanje šminke. Osim toga, Lukas kaže kako ni ne štede vrijeme - i potrebno je  više vremena da se s njima skine sva tvrdokorna šminka i puderi, nego npr. s mlijekom ili tonikom. 

Foto: Shuttershock

- Često treba i nekoliko puta prijeći preko lica s vlažnom maramicom da dobijete onaj osjećaj da vam je koža zaista čista - kaže beauty urednica, a oči s njom treba baš trljati, da se uklone ostaci olovke i maskare, što je loše za osjetljivu kožu oko očiju. 

Dermatologinja iz New Yorka Shereene Idris kaže da, osim što su abrazivne i grube za kožu, vlažne maramice gotovo uvijek sadrže i neke sastojke koji iritiraju kožu i ne čine joj ništa dobro.

- Mislim i da su i pregrube i da nisu ni blizu nježne kao vata ili blazinice namočene sa sredstvom za uklanjanje šminke - kaže.

I premda mogu biti korisne tijekom putovanja, njihov loš sastav i gruba tekstura trebali bi biti dovoljni razlozi da ih se prestane koristiti, a ako vam to nije bitno, važno je napomenuti i da su - kao i većina proizvoda za jednokratnu upotrebu - jako loše za okoliš, jednako koliko i plastične slamke ili ozloglašene plastične vrećice.

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove FDA maramice za skidanje šminke izrađene su od materijala poput poliestera, polipropilena, pamuka i celuloze, od kojih mnogi nisu biorazgradivi. I premda su neki brendovi svoju eko svijest pokazali proizvodnjom maramica od kvarljivih materijala, poznato je da je i njima potrebno više godina za potpunu razgradnju. 

- Studija o mikroplastici pokazala je tako da ona nikad potpuno ne nestane iz morske soli ili iz pijeska: smanjuje se do sitnih čestica, ali nikada neće postati dio tla ili organski materijal - objasnila je za msn savjetnica za toksine Sonya Lunder.  

- Pamučne su blazinice puno prihvatljivije, a tko želi može ih i kompostirati - kaže stručnjakinja za ekološki stil života Ashlee Piper.

Par je čak 10 godina odgovarao djeci kao Djed Božićnjak: 'Pisma više nisu stala u sandučić'

1/3

- Svi možemo barem malo promijeniti svoje navike i rutine i svoj način života učiniti održivijim i ekološki prihvatljivijim - zaključuje Piper, a dermatologinja dodaje da su balzami, ulja i mlijeka za čišćenje kože lica daleko bolja alternativa u svakom pogledu. 

Foto: Shuttershock

Zato se, preporučuje ona, riješite vlažnih maramica 'za čišću kožu i čišći okoliš'. 

Započinjete svaki dan sa šalicom kave? Stručnjakinja kaže da to nije dobar odabir.

Započinjete svaki dan sa šalicom kave? Stručnjakinja kaže da to nije dobar odabir.

Započinjete svaki dan sa šalicom kave? Stručnjakinja kaže da to nije dobar odabir.

Objavljuje Večernji list u Srijeda, 9. prosinca 2020.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije