Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cimet, čili...

Koristite li ih: Najzdraviji začini svijeta

začini (1)
Foto: Thinkstock
28.09.2013.
u 10:00

Stigla nam je jesen. Predivne palete boja, šarenilo raznolikog voća i povrća, ali većini i neizbježne prehlade i gripe.

Ove jeseni umjesto da automatski posegnete za lijekovima, pokušajte ojačati organizam čudesnim začinima koji se diljem svijeta već stoljećima koriste kao prirodni stimulatori imuniteta i zdravlja.

Dokaz tomu su i sve veći broj farmaceutskih kompanija koji posežu za ljekovitim trava i začinima kao najdjelotvornijim sastojcima svojih lijekova. Wish.hr vam predstavlja pet najzdravijih začina svijeta, koji se izdvajaju svojim nevjerojatnim ljekovitim svojstvima.

Kurkuma – egotičan začin intenzivne žute boje dolazi nam iz Indije. Medicinska istraživanja dokazala su da je kurkuma pravo čudo prirode koje ima izrazito snažno antioksidativno, antiupalno i antikarcinogeno djelovanje. Kurkuma se pokazala i kao izrazito snažan lijek koji pomaže kod reume, artritisa ali i Alzheimerove bolesti. Zato, ne zaboravite u vaše svakodnevne obroke staviti žličicu, dvije kurkume. Osigurat će vama i vašoj obitelji zdravlje i dugovječnost.

Cimet – je jedan od najstarijih kultiviranih začina čija povijest seže već 3000 godina prije Krista. Slatkasta je to mirodija ukusnog okusa i mirisa podrijetlom s Šri Lanke. Indijska ayurveda smatra ga ponajboljim lijekom za prehladu i gripu, dok ga tradicionalna kineska medicina preporučuje kao lijek kod dijabetesa i probavnih smetnji. Ako ste pod jakim stresom i muči vas nesanica, preporučujemo žlicu cimeta i meda, koji će svojim finim mirisom i aromama stimulirati mozak i potaknuti ga na opuštanje.

Crni kim – čudesni začin poznat i korišten u cijeloj ljudskoj povijesti smatra se lijekom koji ima snage oduprijeti se svim bolestima modernog doba, posebice alergijama, čestim upalama te raznim vrstama karcinoma. Konzumirati ga možete na nekoliko načina; kao dodatak finim kremastim juhama, kao čaj ili kao začin u salatama i pecivima.

Đumbir – orijentalni aromatični začin podrijetlom iz Kine poznati je prirodni lijek koji se koristi kao začin ali i sredstvo za uljepšavanje. Zdrava eterična ulja u njemu daju mu egzotičan, ljutkasti okus koji pomaže kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno koštanog i vezivnog tkiva. Također posjeduje snažna antibakterijska svojstva pa je uobičajeni istočnjački lijek kod prehlada, gripe i jakog kašlja. Spada među najskuplje začine svijeta koji se konzumira svjež, u prahu, u obliku sirupa ili tinkture.

Čili papričice – čak 150 različitih vrsta čili papričica dolazi nam iz Meksika gdje se čili uzgaja i konzumira već 9000 godina. Zanimljivo je znati da ih je u Europu donio Kristofor Kolumbo vjerujući da je otkrio novu vrstu skupocjenog papra. Kod čili papričica vrijedi pravilo, što manja to ljuća, tj. sadrži više kapsaicina, aktivnog sastojka koji pomaže u nizu poremećaja. Svakako ćemo spomenuti dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti, zatim poremećaji tjelesne težine. Uzimajući u obzir sve navedeno vrijeme je čili papričice u redovitim i malim dozama nađu put do vašeg stola, piše Wish.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije