Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Začin iz Maroka

Konzumirate li šafran? Novo istraživanje kaže da ga već danas trebate ubaciti u prehranu; evo zašto

shutterstock
06.03.2020.
u 07:00

Imate problema sa spavanjem? Doza šafrana, ovog začina koji dolazi iz Maroka i Indijske kuhinje, će vam pomoći.

Konzumiranje šafrana popravlja kvalitetu sna kod odraslih ljudi koji se već dugo bore za jednu dobro prospavanu noć, kaže novo istraživanje koje prenosi Metro.co.uk. 

Ipak, istraživači su koristili affron, koncentrirani ekstrakt u količini od 14mg. Treba imati na umu da je on jeftiniji od pravog začina šafrana koji možete pronaći u supermarketu. 

Hit kruh koji uspije baš svaki put - recept pogledajte u videu:

U istraživanju su sudjelovali volonteri koji nisu nikada liječili depresiji, bili su fizički zdravi i nisu koristili nikakve lijekove u posljednja 4 tjedna (osim kontracepcijskih pilula). Prijavili su da imaju probleme sa spavanjem, a doza od 14mg dva puta dnevno, punih 28 dana popravila je san, a prvi pomaci vidjeli su se već u prvih tjedan dana. Autor istraživanja dr. Adrian Lopresti rekoa je: "Naše prethodno istraživanje pokazalo je da je šafran djelovao odlično uz antidepresive koje su koristili sudionici, a sada smo željeli isto isprobati na potpuno zdravim ljudima koji ne koriste nikakve lijekove. Pokazalo se da i na njihov san šafran djeluje pozitivno."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije