Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog omega-3 kiselina

Konzumirate li ih redovito? Ovo su namirnice koje mogu smanjiti rizik od srčanog udara

Shuttershock
12.11.2020.
u 09:30

Nakon srčanog udara pacijenti s višom razinom omega-3 masnih kiselina u krvi imaju i manje šanse da umru od ponovnog srčanog, a manje ih se i vraća u bolnicu

Omega-3 masne kiseline ili esencijalne masne kiseline glavni su građevni materijal membrana naših stanica, tkiva, organa pa i cijelog organizma. Definiraju naše zdravlje, psihičke i fizičke sposobnosti, ali i naš izgled, a njihova je ravnoteža nužna za normalno funkcioniranje organizma, piše portal Eat This.

l premda je već dulje vrijeme poznata njihova uloga u kardiovaskularnom sustavu te antitrombotsko, antiaritmijsko i protuupalno djelovanje) nova otkrića sugeriraju da nam redovita konzumacija omega-3 kiselina može čak i spasiti život jer drastično smanjuju mogućnost srčanog udara.

Foto: Shuttershock

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu American College of Cardiology proučavalo je pacijente koji su nakon srčanog udara primljeni u bolnicu, a otkrilo je da oni koji u krvi imaju više razine omega-3 masnih kiselina imaju i manje šanse da umru od srčanog, a tijekom iduće tri godine imaju i daleko manju potrebu za ponovnom hospitalizacijom zbog srčanih problema u usporedbi s drugim pacijentima.

Kada čuju dijagnozu djeca kažu: sve će biti dobro, roditelje hrabrimo da budu kao oni

1/4

Ovo je istraživanje kod 44 pacijenta prosječne dobi od 61 godine koji su preboljeli srčani udar promatralo dvije ključne vrste omega-3 kiselina: eikozapentaensku (EPA) i dokozaheksaensku (DHA).

EPA je već prije povezivana sa smanjenim rizikom od srčanog udara, a njen je najpoznatiji izvor masna riba poput lososa i skuše. DHA je također već povezana s manjim rizikom od smrti u slučaju srčanog udara, a najviše je se nalazi u orasima, sjemenu lana i ulju repice.

Foto: Shuterstock

Nakon što su tri godine pratili napredak pacijenata nakon srčanog udara, istraživači su otkrili da su oni s višim razinama EPA i DHA kiselina u većem broju živi dočekali kraj studije. Oni s višim razinama EPA-e također su rjeđe zahtijevali povratak u bolnicu u tom razdoblju.

Iz toga su znanstvenici zaključili da bi prehrana bogata omegom-3 mogla poslužiti kao pametna strategija prevencije srčanog udara. 

Ekskluzivno za Večernji list: Stigao nam je novi PlayStation 5, pogledajte kako izgleda!

Ekskluzivno za Večernji list: Stigao nam je novi PlayStation 5, pogledajte kako izgleda!

Ekskluzivno za Večernji list: Stigao nam je novi PlayStation 5, pogledajte kako izgleda!

Objavljuje Večernji list u Četvrtak, 5. studenoga 2020.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije