Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kontrolni pregledi omogućuju rano otkrivanje malignih oboljenja

Poliklinika Eljuga
Marko Prpić/PIXSELL
PR
Autor
PR članak
21.11.2011.
u 08:00

U povodu Godine ženskog zdravlja Poliklinika Eljuga do kraja ove godine određenim skupinama ženama daje popust od 50 posto na ultrazvučni pregled dojke, ginekološki pregled, Papa-test i ultrazvučni pregled

U Hrvatskoj svake godine od raka dojke oboli oko 2500 žena, od kojih više od jedne trećine i umire zbog toga. Rak dojke čini 25 posto svih karcinoma kod žena, pa je i te kako važno ozbiljno pristupiti tom problemu. Dr. med. Ilonu Sušac, specijalisticu onkologije i radioterapije u zagrebačkoj Poliklinici Eljuga, upitali smo što svaka žena može najviše učiniti kad je o prevenciji riječ.

– Kako još uvijek nisu utvrđeni točni uzroci pojave karcinoma, ono što najviše možemo napraviti je tzv. sekundarna preventiva. Sve žene do 40. godine barem jedanput u godinu dana ili godinu i pol ako su mlađe od 30, trebale bi napraviti ultrazvučni pregled dojki zajedno s kliničkim pregledom liječnika.

One starije od 40. u svoje preglede polako bi trebale uključivati i druge metode otkrivanja raka dojke, ponajprije mamografiju, a ako liječnik zaključi da je potrebno, ženama svih dobnih skupina može se učiniti i magnetska rezonancija – kaže dr. med. Ilona Sušac i napominje da je pravovremena dijagnoza najvažnija u liječenju karcinoma.

Drugo po učestalosti maligno oboljenje kod žena je rak vrata maternice. Dr. med. Nataša Mihelčić Labura, specijalistica ginekologije i porodništva u Poliklinici Eljuga, kaže da bi svaka žena kojoj je stalo do vlastitog zdravlja barem jednom godišnje trebala otići ginekologu te obaviti ginekološki pregled i Papa-test.

– Papa-test je brza i bezbolna citološka pretraga kojom se rizik od umiranja od raka vrata maternice smanjuje za 90 posto – naglašava dr. med. Nataša Mihelčić Labura.

Obilježavajući Godinu ženskog zdravlja, poliklinika Eljuga do kraja ove godine određenim je skupinama ženama osigurala popust od 50 posto na ultrazvučni pregled dojke, ginekološki pregled, Papa-test i ultrazvučni pregled. Popust se odnosi na sve žene do 35. godine starosti, trudnice, nezaposlene žene i umirovljenice te sve one koje dolaze iz susjednih zemalja, točnije Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Kosova i Makedonije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?