Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZELENI I AKTIVNI

Kompletan vodič: Što je plogging i savjeti kako olakšati “najzeleniju” aktivnost koja je zaludila svijet

Plogging
Foto: Envato Elements
1/5
28.09.2022.
u 09:08

Trčanje ili šetanje plus skupljanje smeća i čišćenje okoliša jednako win win situacija i za vas i za prirodu

Plogging je izraz nastao spajanjem "jogginga" s "plocka upp", što na švedskom znači "pokupiti". Stoga je definicija plogginga tjelovježba koja uključuje skupljanje smeća ili kupljenje smeća dok trčite. U svakom slučaju kombinira tjelovježbu i zaštitu okoliša u jednoj aktivnosti.

Iako se plogging najčešće koristi kad opisujemo kombinaciju trčanja i čišćenje smeća, može se također primijeniti i na bilo koju fizičku aktivnost koju izvodite dok skupljate smeće kao što je npr. vožnja biciklom i rolanje.

Ova sve popularnija ekološka aktivnost započela je u Švedskoj 2016. i od tada se proširila u drugim europskim zemljama, kao i Sjedinjenim Državama i drugim zemljama diljem svijeta, uglavnom zahvaljujući podizanju ekološke svijesti među ljudima općenito i zbog “booma” putem društvenih mreža.

Prednosti Plogginga

Budući da plogging uključuje neku vrstu trčanja, trčkaranja, planinarenja, brzog šetanja, jogginga ili jednostavnog hoda “s noge na nogu”, postoje mnoge zdravstvene dobrobiti ove ekološki prihvatljive tjelovježbe. Međutim, dobrobiti sežu izvan samog poboljšanja kondicije.

Evo nekih od glavnih prednosti plogginga:

  • Poboljšava krvožilni sustav
  • Poboljšava raspoloženje zbog čega ćete se osjećati bolje
  • Pruža motivaciju za vježbanje i boravak na otvorenom
  • Povećava samopoštovanje
  • Povećava svjesnost o zaštiti okoliša
  • Služi kao dobar intervalni trening
  • Tjera vas van na svježi zrak po raznim vremenskim uvjetima
  • Pomaže vam da pokrenete svoje tijelo i mišiće koje inače ne biste koristili “običnim” trčanjem na različite načine
  • Čini vježbanje zabavnijim općenito
  • Čisti vaš kvart i zavičaj
  • Mijenja vaše uobičajene rute za trčanje
  • Štiti divlje i domaće životinje
  • Gradi poznanstva i prijateljstva

Foto: Envato Elements

Kako započeti s ploggingom?

Prije nego izađete van, morat ćete se ipak opremiti odgovarajućom opremom da biste “ploggirali” sigurno.

Ako ste se odlučili trčati, trebali biste imati dobar par tenisica za trčanje i odgovarajuću odjeću za trčanje. Ako niste, trebali biste investirati u par dobrih tenisica za trčanje koje će biti adekvatne za podlogu na kojoj mislite najviše boraviti i vremenske uvjete koji vladaju u trenutačnom godišnjem dobu. Nije isto ako trčite ljeti po ravnom makadamu i zimi po blatnoj šumi. Ako ćete, primjerice, ići većinom po cesti i tu i tamo skrenuti na kakvu travnatu površinu, većina običnih cestovnih tenisica za trčanje će vam biti sasvim dovoljne, no, ako se odlučite sići s ceste i istraživati šumske i planinske puteve, onda će vam bolje doći tenisice za taj tip aktivnosti. Također, ako mislite da ćete česti ići van po mokrome, nije loše investirati u dodatni par nepromočivih tenisica za svaki slučaj. Što god izabrali, imajte na umu da je svaka nova tenisica bolja od bilo kakve stare izlizane tenisice i da nije luksuz imati dva, tri para dobrih tenisica za trčanje.

Ista je stvar i s odjećom, pazite da se odijevate slojevito, pratite vremensku prognozu i znajte da se bolje raskopčati ili skinuti majicu previše nego se smrzavati i ne uživati u aktivnosti.

Ploggeri mogu napraviti iznenađujuće veliki broj kilometara tjedno, ovisno o vašoj predanosti aktivnosti, stoga je među ključnim stvarima dobra obuća i odjeća.

Foto: Arena Hospitality Group

Osim toga, trebat će vam dobar par rukavica za zaštitu ruku od razbijenog stakla, zaprljanih proizvoda i oštrih i prljavih predmeta koje možete pokupiti, te neka vrsta vreće za smeće za sakupljanje onoga što pokupite.

Ovisno vašem interesu za ovu novu aktivnost, možete investirati u izdržljive radne rukavice, koje će biti toplije i više štititi od rukavica za čišćenje, ili jednokratne kirurške rukavice od lateksa ili bez lateksa.

Za probu, jeftine rukavice za jednokratnu upotrebu trebale bi biti dovoljne, ali za ozbiljnije čišćenje ipak pripazite i nabavite nešto što je otporno na paranje i probijanje. Nošenje sredstva za dezinfekciju ruku u džepu idealno je za brzo pranje ruku nakon što završite sa skupljanjem smeća i odložite svoju vreću skupljenog smeća na predviđeno mjesto.

Neki ploggeri nose sa sobom mali, perivi ruksak. Na taj način, ako se odlučite za radne rukavice, one se mogu skinuti i pohraniti ovdje dok trčite do i od područja gdje planirate pokupiti smeće, a možete i dio smeća strpati u ruksak. Naposljetku, neki ploggeri s ograničenom pokretljivošću leđa koriste alat za hvatanje kako bi pokupili smeće kako se ne bi morali saginjati, a opet mogu uživati u dobrom osjećaju čišćenja svojeg okoliša.

Hidracija je ključna i nemojte plogging tretirati kao laganu tjelovježbu. Baš kao i kod trčanja, vodite računa da u aktivnost krenete dovoljno hidrirani i da imate dovoljnu zalihu vode za vrijeme koje ćete potrošiti u prirodu. Održavanje pravilne hidratacije jedan je od ključnih preduvjeta za izdržljivost i performanse tijekom trčanja, pa tako i kod plogginga. Prednosti mogu uključivati više energije i izdržljivosti te kraće vrijeme oporavka nakon dugog, izazovnog trčanja. A pošto se radi o ekološkoj aktivnosti, pripazite što koristite. Jedan od najvećih zagađivača okoliša su upravo čepovi s ambalaža pića. Zato izaberite Kalu s neodvojivim čepom za zaštitu okoliša, tako ćete moći komotno piti jednom rukom dok ste u pokretu ili nosite teret u drugoj ruci i nećete brinuti gdje se zagubio čep.

Foto: Envato Elements

Gdje započeti s ploggingom?

Teoretski, na plogging možete ići gotovo svugdje gdje imate dozvolu. Ovisno o tome gdje živite, možete naići na smeće uz rubove cesta, parkove, školska igrališta, staze za šetnje, parkirališta, gradske trgove i biciklističke staze. Nažalost, skoro svugdje gdje se okrenemo.

Samo pripazite na promet ako ste uz rub ceste i uvijek poštujte granice privatnog vlasništva. Ako niste sigurni, radije preskočite neko polje ili livadu pa kasnije provjerite radi li se o javnom dobru ili privatnom vlasništvu. Ako je privatno vlasništvo u pitanju, uvijek možete probati kontaktirati vlasnika, sigurno većina neće imati ništa protiv da im počistite neki prostor.

Ne postoji pravi ili krivi način kako krenuti s ploggingom, možete ići sami, sa svojim redovnim trkačkim partnerima ili jednostavno šetati u velikoj grupi ljudi. Iskoristite društvene mreže kako bi doprijeli do još više ljudi, fotografirajte svoje napore i podijele ih na mrežama kako bi proširili svijest i inspirirali druge da se pridruže u uljepšavanju okoliša, a usput i uživaju u svježem zraku i tjelovježbi.

I za kraj, brzi podsjetnik za plogging:

  • Uvijek nosite rukavice: Rukavice su imperativ za zaštitu ruku.
  • Pridržavajte se pravila sigurnosti u prometu: Ako ste uz rub ceste, vodite računa o prometu vozila i poštujte prometna pravila.
  • Nosite sigurnosni prsluk: reflektirajući sigurnosni prsluk može povećati vašu vidljivost vozačima i pomoći vam da budete sigurni.
  • Ne dirajte lice: Vaše rukavice treba smatrati kontaminiranima, pa ih držite dalje od lica.
  • Ne uzimajte igle: odbačeni oštri predmeti i igle mogu biti opasni. Ne skupljajte predmete kao što su krhotine stakla, razbijene boce ili druge predmete koje vam nije ugodno dodirivati ​​čak ni rukama u rukavicama.
  • Koristite koljena: Koristite pravilnu tehniku ​​čučnjeva—savijajte kukove i koljena umjesto da se savijate s leđa.
  • Promijenite teret: Ako vaša vrećica sa skupljenim otpadom počne biti teška, svakako promijenite ruku kojom nosite vrećicu za smeće kako biste spriječili neravnotežu mišića ili preopterećenje jedne strane tijela.
  • Skenirajte područje prije nego što počnete: Brzi vizualni pregled područja može vam pomoći da uočite sve opasnosti koje eventualno prijete i također će vam pomoći da odredite područje kojeg prvo treba počistiti
  • Temeljito operite i dezinficirajte ruke kada završite: pravilna higijena ključna je za sprječavanje infekcije.
  • Pravilno odložite smeće i recikliranje: interesirajte se na internetu gdje možete donijeti sakupljeno smeće u vašem mjestu
  • Objavite svoje plogging avanture: Ova nova aktivnost proširila se svijetom zahvaljujući objavama na društvenim mrežama. Nastavite širiti pokret objavljivanjem svoje slike plogginga uz razne hashtagove
  • Okupite grupu: Plogging je izvrsna grupna aktivnost i možete pokriti veći prostor kada skupljate smeće s prijateljima. Druge ploggere možete pronaći na društvenim mrežama
  • Planirajte unaprijed: Postavite cilj i napravite plan prije nego što krenete na plogging. Koliko dugo vas neće biti? Imate li cilj udaljenosti? Želite li prikupiti određeni broj komada većeg otpada? Cilj može učiniti plogging više motivirajućim i može vam dati smisleni početak i kraj izleta.
  • Postavite si međusobne izazove: Kako bi plogging bio zabavniji, igrajte igrice sami sa sobom. Pokušajte pronaći komad smeća koji počinje sa svakim slovom abecede, ili pokušajte nabaviti 100 vrećica za grickalice, ili potražite komad smeća za svaku boju duge. Već ćete smisliti kako učiniti dan zabavnijim

Foto: Arena Hospitality Group

Upamtite, ovo je jednako iscrpljujuće kao i bilo koje drugo trčanje ili vježbanje, pa ga tako i tretirajte. Pazite na sebe, slušajte što vam tijelo govori ako ste malo pretjerali, obavezno se ohladite, pravilno istegnite nakon bilo koje vrste vježbe i budite dovoljno hidrirani.

Sadržaj omogućila Kala.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije