Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visoka temperatura i prašak

Koliko živi na odjeći još nije poznato, ali stručnjaci otkrivaju kako oprati virus s nje

Shutterstock
20.03.2020.
u 12:30

Kako se koronavirus širi, liječnici i stručnjaci pokušavaju otkriti koliko dugo se zadržava na određenim materijalima

Još uvijek se ne zna dovoljno o koronavirusu, ali jedno je sigurno - osim kapljičnim putem, možete se zaraziti i preko površina, ako nakon diranja kontaminirane površine neopranim rukama dodirujete lice (nos, oči, usta). Stručnjaci iz Nacionalnog instituta za alergije i infekcije u Montatni proučavali su koliko dugo virus može ostati na plastici, metalu, i drugim materijalima, a dr. Akash Patel, direktor u MyHealthCare klinici objasnio je kako istražuju koliko dugo može živjeti na odjeći, prenosi Mirror.co.uk.

Koliko se koronavirus zadržava na određenim površinama pogledajte u videu:

"Još uvijek pokušavamo svaki dan otkriti nešto novo o virusu, ali trenutno ne znamo koliko se zadržava na odjeći. Neslužbeni rezultati pokazuju da puno duže živi na plastici i metalu nego na mekanim materijalima."

Medicinski stručnjak otkrio je savjete kako prati odjeću kako biste se zaštitili, pogotovo ako je u vašem domu potvrđena zaraza koronavirusom. 

"Ako imate prljavu odjeću zaražene osobe ili osobe za koju se sumnja da je zaražena, trebali biste nositi rukavice, a ako ih nemate, operite ruke odmah nakon što dodirujete odjeću."

Također savjetuje da izbjegavate tresti odjeću kako biste smanjili rizik od širenja virusa koji je možda na njihovoj odjeći. "Preporuča se pranje odjeće na visokoj temperaturi, prikladnoj za određeni odjevni predmet. Koristite prašak koji inače koristite. Dezinficirajte i operite košare i vreće za prljavo rublje."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije