Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravstveni savjetnik

Koliko puta tijekom trudnoće treba ići na ultrazvuk?

ultrazvuk
Foto: Jackson Memorial/Twitter
24.02.2014.
u 11:33

Tijekom trudnoće obvezna su najmanje tri ultrazvučna pregleda.

PITANJE

Koliko puta tijekom trudnoće treba ići na ultrazvuk?

ODGOVOR

Tijekom trudnoće obvezna su najmanje tri ultrazvučna pregleda. Napretkom ultrazvučne tehnologije zaista možemo pratiti uredan razvoj trudnoće i isključiti većinu mogućih poremećaja već u ranoj trudnoći. Prvi važan ultrazvučni pregled je u 12. tjednu trudnoće kad se detaljno gleda rani razvoj ploda uz detekciju markera za sindrom Down i ostale kromosomske greške (rani kombinirani probir).

U 20. tjednu radi se detaljan pregled svih organskih sustava koji su do tada već potpuno definirani te se mogu prepoznati bilo kakva odstupanja u građi (tzv. anomaly scan). Tada isto tako možemo sa sigurnošću odrediti spol djeteta te odrediti položaj posteljice, koja ne bi smjela biti prenisko smještena u maternici.

Treći pregled trebao bi biti oko 32. tjedna trudnoće kad se evaluira položaj djeteta u maternici i njegova veličina te funkcija posteljice i količina plodove vode. S obzirom na to da je dostupna tehnologija omogućila znatan napredak dijagnostike raznih poremećaja i problema u trudnoći, bez štetnih posljedica za bebu, ultrazvučni se pregledi preporučuju i češće tijekom trudnoće. Danas se također puno koriste doplerski aparati za snimanje protoka u cirkulaciji ploda i maternice i 3D/4D ultrazvučna tehnologija, koja omogućuje bolji uvid u morfologiju i dinamiku ploda.

>>Koliko smo za bolesti srca krivi sami, a koliko je u pitanju nasljedni faktor?

>>Planirate trudnoću? Evo s kojim se tegobama možete susresti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije